Limbile tătară și ucrainiană sunt în pericol de dispariție în Crimeea

Crimean Tatars, with Crimean Tatars blue flags on, take part in climbing the Chatyr-Dag mountains to commemorate the 71st anniversary of Soviet dictator Stalin's mass deportation of Crimean Tatars, near Alushta, Crimea, Saturday, May 16, 2015. Young Tatars with the Crimean Tatars blue flags made the ascent of the Chatyr-Dag mounts massif  to honor the victims of the 1944 deportation of Crimean Tatars.  (AP Photo/Anton Volk)

Limba tătară și limba ucrainiană sunt în pericol de dispariție în Crimeea, a declarat Eskender Bariev, șeful Centrului de resurse al tătarilor din Crimeea, într-un interviu acordat publicației krymr.com, preluat de Libertatea Cuvântului.

Înainte de anexarea ei de către Rusia în 2014, în Crimeea funcționau șapte școli cu predare în limba ucrainene.

Pe hârtie, singura școală ucraineană este înregistrată în orașul Feodosia, „dar acest lucru nu este adevărat pentru că limba (n.r: limba ucraineană) nu este predată acolo”, a spus Bariev.

Conform articolului 10 din „constituția” impusă de Rusia în peninsulă, în Crimeea există trei limbi oficiale: tătara, ucrainiana și rusa. Numai 3,1% din elevii din Crimeea au învățat în limba tătară în 2018-2019.

Bariev a menționat că statutul a 16 școli în limba tătară a fost modificat de la anexare – și numai 7 au rămas să funcționeze în tătara, 5 au fost transformate în școli bilingve – în rusă și tătara – iar 4 au fost transformate în școli de „educație generală”.

Doar 0,2 la sută din școlari au învățat oficial ucraineană în perioada 2018-2019, ceea ce înseamnă doar 249 de copii.

 

Lasă un răspuns