Livezile de piersic și cais din Ucraina au fost puternic afectate de înghețuri

cais_w1200_h768_q100

În urma înghețurilor târzii de primăvară au avut de suferit și fermierii din Ucraina. Potrivit fermierilor din regiunea Odesa, înghețurile de la începutul lunii aprilie au afectat livezile de sâmburoase înflorite, ceea ce va avea un impact negativ asupra recoltei, scrie East-fruit.

În primăvara anului 2019, caisele și alte specii sâmburoase (piersici, cireșe și chiar unele soiuri de prune) au înflorit mai devreme decât de obicei, datorită temperaturilor ridicate din luna martie. Cu toate acestea, de la începutul lunii aprilie până în prezent, au fost înregistrate înghețuri de până la minus 6-7 grade Celsius. Iar practic toți pomicultorii din regiune nu dispun de sistemul anti-îngheț în livezi. În plus, vremea rece a împiedicat polenizarea florilor, respectiv calitatea și cantitatea recoltei va fi afectată.

Potrivit pomicultorilor din regiunea Odesa, cel mai mult au fost afectați pomii de cais. În zonele joase, unde se acumulează aer rece, au fost afectați practic toți mugurii de rod. Agricultorii susțin că prețurile pentru piersici și caise ucrainene în 2019 vor fi ridicate, deoarece oferta va scădea semnificativ.

Regiunea Odesa este unul dintre principalii producători de fructe din Ucraina. Astfel, se așteaptă creșterea importurile de caise proaspete din Turcia, Spania și Uzbekistan. Pomii de cireș au fost mai puțin afectați. În regiunea Zaporijjia, specializată în producerea cireșilor, temperaturile au fost puțin mai înalte, astfel este prognozată o recoltă bună.

Lasă un răspuns