Locuitorii din zona de frontieră cu România vor beneficia de un regim simplificat de trecere a graniţei de stat

Eleonora Moldovan - BucPress.eu

Eleonora Moldovan - BucPress.euInterviu cu doamna Eleonora MOLDOVAN, Consul General al României la Cernăuţi despre Acordul

privind micul trafic la frontiera dintre Ucraina şi România

După cum am mai comunicat în numărul precedent al săptămânalului nostru, Ucraina şi România au semnat, la Kiev, Acordul privind micul trafic de frontieră dintre cele două ţări, un document demult aşteptat de locuitorii de pe ambele părţi ale graniţei de stat. Primii-Miniştri ai Ucrainei şi României, Arseni Iaţeniuk şi Victor Ponta, au calificat semnarea acestui acord drept încă un pas în direcţia liberalizării regimului de vize dintre Ucraina şi statele-membre ale Uniunii Europene. Aşadar, ce beneficii prevede acest acord pentru locuitorii de pe ambele părţi ale graniţei de stat ucraineano-române şi care va fi procedura de eliberare a permisului de mic trafic pentru cetăţenii ucraineni din zona de frontieră?

– Acordul, care a fost semnat pe data de 2 octombrie de către Premierul român, Victor Ponta, şi omologul său ucrainean, Arseni Iaţeniuk, la Kiev, este un document, ce vine în sprijinul cetăţenilor, care locuiesc în zona de frontieră. Vorbim teritorial de o noţiune şi de cetăţeni, care locuiesc în această zonă de frontieră, care vor avea beneficii suplimentare faţă de actualul regim de trecere a frontierei de stat. Vreau să subliniez faptul că nu s-a anulat regimul de vize. Orice decizie în acest sens este o decizie a Uniunii Europene. Noi vorbim despre privilegii şi facilităţi suplimentare pentru cetăţenii din zona de frontieră. Acordul se va aplica exclusiv pentru zona de frontieră, instituită de-a lungul frontierei noastre comune româno-ucrainene – 30, iar în unele cazuri – 50 de kilometri de la linia comună de frontieră. Astfel, cetăţenii care locuiesc în această zonă vor beneficia de facilităţi speciale de trecere a frontierei de stat, precum şi de şedere dincolo de frontieră, în România sau în Ucraina. Acest acord reglementează şi oferă facilităţi atât pentru cetăţenii ucraineni din zona de frontieră, cât şi pentru cetăţenii români din zona de frontieră. Vorbim despre o regiune, care este situată de o parte şi de alta a frontierei de stat. Cetăţenii vor avea în acest sens, în baza acestui acord bilateral, privilegii speciale.

– Bineînţeles, acesta a fost document mult aşteptat şi toţi cei sus menţionaţi aşteaptă ratificarea lui cât mai rapidă. Pentru restul cetăţenilor ucraineni rămâne în continuare valabil regimul de vize?

– Pentru deplasările, care ies din limita teritorială, pe care am enunţat-o, va fi în continuare nevoie de viză. Deci, pentru zona de dincolo de 30 şi, respectiv, 50 de kilometri de la linia comună de frontieră va fi nevoie în continuare de deţinerea şi obţinerea vizei române în condiţii pe care cetăţenii ucraineni le cunosc foarte bine.

– Ce prevede acest mic trafic de frontieră şi care va fi procedura simplificată a trecerii graniţei de stat?

– Pentru cetăţenii ucraineni va fi o procedură specială de eliberare a permiselor de mic trafic. Ei vor avea şi vize, dar şi permise de mic trafic, ce vor fi eliberate de misiunile diplomatice româneşti din Ucraina. În baza acestor permise, care vor fi eliberate în formă gratuită ca o formalitate foarte simplificată în baza unei cereri depuse la consulat şi în baza unei justificări, care ar releva această legătură de relaţie, parteneriat cu persoane, organizaţii, asociaţii, instituţii din România sau o simplă declaraţie, care este relevantă în acest sens, este, de asemenea, suficientă pentru obţinerea permisului de mic trafic. Deci, cetăţenii care locuiesc în zona de frontieră, în afara vizei române, dacă vor dori, pentru a dinamiza şi a întări relaţia bilaterală, pentru a intensifica relaţia cu parteneri din România, vor deţine încă un document, care se va numi permis de mic trafic. Acestea sunt, în linii generale, condiţiile tehnice de eliberare a permisului, Celelalte aspecte, care vizează situaţii de excepţie, se vor reglementa în conformitate cu legislaţia existentă.

– Şeful guvernului de la Bucureşti, Victor Ponta, precum şi omologul său ucrainean, Arseni Iaţeniuk, au caracterizat acest acord drept un pas în direcţia ridicării regimului de vize între Ucraina şi Uniunea Europeană…

– Aşa este pentru că norma care reglementează intrarea şi şederea cetăţenilor ucraineni pe teritoriul României este una simplificată la nivelul trecerii frontierei de stat. De regulă, nu se va cere un control decât în cazul în care vor fi alte informaţii în acest sens sau acest control la frontieră se va face în formă selectivă. Nu se vor pune nici un fel de ştampile. Se va verifica doar persoana şi paşaportul ei. Este foarte important ca oamenii să ştie că permisul de mic trafic va fi valabil doar în cazul în care ei vor avea şi un paşaport de străinătate pentru deplasări în alte ţări. În cazul şederii, de asemenea, vorbim despre o normă, care este reglementată prin lege şi prin înţelegerile europene. Dar aceasta este o şedere mai mare. Pe fiecare intrare se admite o şedere de maximum 90 de zile. Numărul altor intrări sau ieşiri din România nu este reglementat. Singura normă, care este menţionată în acord, vizează intrarea şi şederea de până la 90 de zile pe teritoriul României. Astfel se va putea avea o şedere mult mai mare decât prevede situaţia actuală, o şedere care poate fi şi de 300 de zile. Norma, care intervine prin acest acord, este ca cetăţeanul ucrainean să nu depăşească 90 de zile de şedere pe teritoriul României. În schimb, norma europeană, norma Shenghen, ne vorbeşte că cetăţeanul străin poate avea o şedere în România de 90 de zile pe şase luni. În total avem 180 de zile pe un an. Prin acordul de mic trafic toate aceste situaţii sunt simplificate în formă majoră.

– În anexa numărul unu la acest acord sunt enumerate unităţile administrativ-teritoriale, care beneficiază de prevederile acordului privind micul trafic la frontieră. Mulţi cititori de-ai noştri se întreabă cum se va proceda în cazul centrului regional Cernăuţi, situat la o distanţă ceva mai mare decât aria prevăzută de 30 de kilometri?

– Evident că oraşul Cernăuţi intră pentru că o parte din oraş intră în această zonă şi, prin normele europene, în condiţiile în care o parte din unitatea administrativ-teritorială se încadrează în această zonă de frontieră norma europeană permite includerea unităţii respective în această zonă de frontieră. Astfel, cetăţenii ucraineni, care au domiciliul permanent în Cernăuţi în ultimii trei ani vor putea beneficia de facilităţile prevăzute de acordul de mic trafic.

– Acordul menţionat prevede deschiderea, pe bază de reciprocitate, a unor misiuni diplomatice la Solotvino şi, respectiv, Sighetul Marmaţiei. Care este perspectiva realizării acestei prevederi?

– Din punctul de vedere al părţii române, toate aceste facilităţi şi demersuri sunt făcute pentru o mai bună aplicare a acordului, au un regim oficial şi vor fi făcute publice în momentul în care cele două părţi vor conveni asupra acestei situaţii. În general, norma europeană prevede ca textul acordului să nu fie făcut public de ambele părţi până la data intrării în vigoare. Prin urmare, având în vedere că acordul a fost semnat, în această perioadă avem procedura intrării în vigoare de ambele părţi. Sunt formalităţi, care sunt derulate în România şi în Ucraina şi care sunt de durată. Sperăm ca autorităţile ucrainene şi române, în regim şi sub formă de urgenţă, cu celeritate vor demara şi vor aplica modalităţile de intrare în vigoare, respectiv ratificare printr-o lege de către parlamentele celor două ţări. Mai trebuie să aşteptăm ceva timp, însă vreau să subliniez că în acest an, pe acest acord şi pe relaţia noastră avem rezultate foarte bune obţinute pe baza negocierilor şi în urma întâlnirilor noastre la nivel înalt. După cum ştim, pe 1 aprilie acordul a fost semnat şi parafat de către Miniştrii de Externe ai Ucrainei şi României, iar în luna octombrie Premierii guvernelor noastre au semnat acest acord. Prin urmare, suntem pe drumul cel bun. Mai avem o procedură de parcurs şi acest acord, dar şi privilegiile prevăzute de el, care se răsfrâng asupra cetăţenilor ce locuiesc în zona de frontieră, vor putea fi aplicate într-o formă corectă cât mai repede posibil şi, evident, reieşind şi din situaţia actuală din Ucraina.

– Vă mulţumesc şi vă doresc succes.

– Cu plăcere.

Pentru confirmare: Dumitru VERBIŢCHI 

Добавить комментарий