Londra cere Moscovei să permită accesul navelor ucrainene în Marea Azov

2018_11_20_caca_rsz_crp

Marea Britanie cere Rusiei să nu mai refuze accesul navelor ucrainene şi internaţionale în Marea Azov, a precizat Ministerul britanic de Externe într-o declaraţie publicată în noaptea de luni spre marţi, după o întâlnire a Consiliului UE pentru Afaceri Externe.

“Perturbarea continuă de către Rusia a navelor care încearcă să ajungă în porturile ucrainene din Marea Azov destabilizează economia regională. Restricţiile privind libertatea de trecere au fost însoţite de creşterea prezenţei militare ruseşti în acele ape”, se precizează în declaraţie.

Conform ministerului britanic, Rusia interferează cu transportul maritim ucrainean şi internaţional de mărfuri în Marea Azov prin desfăşurarea de operaţiune de oprire şi percheziţionare a navelor de mărfuri care sosesc şi pleacă din porturile ucrainene din acea mare.

“Acest lucru cauzează întârzieri, creşterea semnificativă a costurilor de transport şi reducerea veniturilor porturilor Ucrainei. Până acum, peste 200 de nave au fost afectate, în cadrul unei politici care este dăunătoare economiei Ucrainei şi subminează suveranitatea acesteia”, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe, fiind citat în declaraţie.

Lasă un răspuns