Luciana Hacman, soprana din Cernăuți care a cucerit Ecuadorul (FOTO&VIDEO)

FotorCreated

„Ciocârlia” bucovineană care a încântat Ecuadorul

Virtuosul violonist cernăuțean, Nicolae Hacman, cucerește inimile spectatorilor prin interpretarea piesei „Ciocârlia”, incluzând-o neapărat în programul celor mai importante concerte. Artistul emerit al Ucrainei a recunoscut că piesa „Ciocârlia” este cartea de vizită al celui mai veritabil instrumentist, căci nu oricine poate recrea pe strunele viorii întreaga gamă a concertului feeric al primăverii. Însă, muzicianul nici nu bănuia că în familia sa crește o vocalistă cu un har deosebit, o adevărată „ciocârlie”, cum deseori sunt caracterizați iluștrii cântăreți.

– Când în anul 1992 am creat Ansamblul „Mugurel” și trebuia să- l scot în lume, în Polonia, mi-am dat seama că ne lipsesc vocaliștii. Am luat-o pe fiica mea, Luciana, și pe Marian Talabă, pe atunci student la Colegiul de arte „I. Vorobchievici” din Cernăuți, iar în prezent solist la Opera din Viena. Iată așa i-am deschis Lucianei calea spre scena cea mare, recunoaște tatăl ei, violonistul Nicolae Hacman.

Screenshot_1

În acea perioadă, când la festivalurile și manifestările culturale, organizate de societățile românești din ținut, evolua ansamblul lui Nicolae Hacman, pe scenă apărea neapărat și „fiica tatei” – Luciana. Mulți îi preziceau o strălucită carieră de vocalistă și nu au greșit.

Luciana HACMAN a absolvit două facultăți – de dirijor de cor și vocalistă la Colegiul de arte „I. Vorobchievici”. În timpul studenției a însoțit turneele Ansamblului „Plai”, condus de tatăl ei, în Franța și în alte țări Occidentale.

– Erau timpuri grele, când salariile erau mici și se plăteau cu întârziere, și astfel am găsit posibilitate să ne îmbunătățim starea materială, dar și ne-am îmbogățit spiritual, contactând cu publicul din Occident, care rămânea plăcut uimit de melodiile și cântecele noastre. În decurs de cinci ani, primăvara și vara, Luciana a participat la turneele noastre. A fost o școală bună pentru ea, consideră domnul Nicolae.

Screenshot_2

Luciana a plecat împreună cu soțul în Ecuador, în orașul de baștină al soțului – Guayaquil. Iată așa a ajuns cernăuțeanca noastră peste ocean, la zeci de mii de kilometri de locurile natale. Muzele din Ecuador au blagoslovit-o la o carieră fantastică și sunt cele mai aproape de ea.

– Luciana a îndrăgit Ecuadorul, poporul lui, a învățat spaniola și interpretează cântece în această limbă mai bine decât artiștii locali, remarcă domnul Nicolae Hacman. Cântă deopotrivă și în spaniolă, și în engleză. Colaborează cu mai multe ansambluri și cu orchestra simfonică, având în repertoriu și piese clasice, și cântece de estradă. Anul trecut a fost invitată să interpreteze imnul echipei de fotbal locale „Barcelona” în finala Cupei Ecuadorului în fața a 40 mii de spectatori. Felul cum a interpretat Luciana acest imn le-a plăcut foarte mult suporterilor, încât ea a fost invitată și la meciul final din anul curent, iar presa a menționat că cea mai bună pe terenul de fotbal a fost interpreta Luciana Hacman.

De altfel, presa ecuadoriană o ridică în slăvi pe soprana Luciana Hacman, remarcând că ea interpretează cu măiestrie baladele și este încântată de „bolero” – dans și cântec spaniol.

Screenshot_3

– Calitățile vocale ale Luciei, într-adevăr, sunt de invidiat: ea poate lua trei octave, explică domnul Nicolae Hacman. Dar în cariera unui artist înseamnă foarte mult contactul sincer cu publicul. Luciana deseori, în timpul concertului, dialoghează cu spectatorii. Iată nu demult i-am pregătit și i-am trimis notele cântecului „Balada nalbei” de Volodymyr Ivasiuk. Ea l-a interpretat în limba ucraineană și a explicat publicului că este originară din Ucraina, țară care se confruntă în prezent cu grele încercări. Sala s-a ridicat în picioare și ia aplaudat îndelung, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean.

În aceste frumoase zile de primăvară solista Luciana Hacman a avut posibilitate să-și revadă părinții, orașul natal Cernăuți și buneii de la Ostrița Herței.

– Suntem o familie mare și prietenoasă și când revine la baștină vre-un nepot sau vreo nepoțică, neapărat ne adunăm cu toții la casa părintească de la Ostrița, povestește copleșit de emoții dl Nicolae Hacman. Luciana locuiește pe meleaguri foarte îndepărtate, de aceea sosirea ei a fost primită cu o bucurie nemaipomenit de mare. Sentimentele noastre fierbinți îi încălzesc inima mult timp acolo, peste ocean și printre străini.

Luchiana-Hakman

În afară de întâlnirile de neuitat cu cei dragi pe pământul bucovinean, cântăreața Luciana Hacman a pus la cale un lucru nemaipomenit. S-a înțeles cu dirijorul Orchestrei simfonice din Cernăuți ca la anul viitor să susțină împreună un concert de muzică clasică. Aceasta ar fi o adevărată surpriză pentru melomanii bucovineni.

În lumea mare a muzicii vocea Lucianei Hacman răsună din ce în ce mai deslușit. O iubeşte Bucovina, a îndrăgit-o şi Ecuadorul… Ea, ca o adevărată privighetoare, proslăvește înaltele și purele sentimente umane, frumoase și miraculoase ca primăvara.

Vasile CARLAȘCIUC

Добавить комментарий