Lukașenko  critică reforma funciară din Ucraina: De ce am repeta ​​greșelile altora?

____33653_650x410

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko a criticat reforma funciară din Ucraina și a spus că nu vede necesitatea privatizării pământului. Secole la rând agricultura a fost cartea de vizită a Bielarusului,  spune Lukașenko în adresarea către poporul bielarus și Adunarea Națională, notează BelTA.

„Oricine îl poate lua în arendă. Du-te și muncește. Nimeni nu va permite tăierea pământul în bucăți și  distribuirea lui pe degeaba anumitor afaceriști. Uitați-vă la Ucraina și legea lor funciară. De ce ar trebui să repetăm ​​greșelile altora, să creăm o piață ilegală a terenurilor și să creștem criminalitatea ? «, a spus Lukașenko.

Reamintim că  la sfârșitul lunii martie a.c. Rada Supremă din Ucraina a aprobat o lege care autorizează vânzarea terenurilor agricole, condiţie-cheie pentru deblocarea unui ajutor financiar din partea FMI (Fondul Monetar Internaţional). Deputaţii ucraineni au adoptat cu 259 de voturi pentru reforma funciară salutată drept „istorică” de preşedinţia ucraineană.

În Ucraina, terenurile exploataţiilor agricole nu sunt în proprietatea cultivatorilor, ele reunind în general sute de loturi cu suprafeţe mici închiriate de la proprietari, care sunt cei care le-au redobândit după căderea URSS. Ulterior, vânzarea terenurilor agricole a fost interzisă.

Liberalizarea acestei pieţe a fost decalată până în iulie 2021 şi a fost fixată pentru început o limită de maxim 100 de hectare de persoană. Începând din 2024, întreprinderile ucrainene vor putea achiziţiona până la 10.000 de hectare, iar în ce priveşte deschiderea pieţei terenurilor agricole ucrainene pentru străini, aceasta este condiţionată de un referendum.

Supranumită în trecut „grânarul Europei”, Ucraina dispune de 32,5 milioane de hectare de terenuri arabile considerate ca fiind unele din cele mai fertile din lume.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий