„Lumea copiilor” din Ostriţa-Mahala în leagănul limbii române

DSC_0553

DSC_0553Copilăria este cea mai frumoasă vârstă din viaţa omului. Suntem siguri că acest început de toamnă aurie va rămâne pentru multă vreme în inimile micuţilor din satul Ostriţa, comuna Mahala, raionul Noua Suliţă, dar şi a părinţilor acestora, care şi-au văzut un vis împlinit, cel de a avea în inima satului o grădiniţă de o frumuseţe rară, pe faţada căreia sunt arborate drapelul de stat al Ucrainei şi tricolorul –  simbolul naţional al românilor de pretutindeni. 192 de românaşi îşi vor îndrepta paşii în fiecare dimineaţă spre acel minunat loc de poveste – „Lumea copilăriei”, astfel este numită instituţia preşcolară din Ostriţa-Mahala.

Până mai ieri această frumoasă comună românească din lunca Prutului nu avea o grădiniţă pentru copii, părinţii fiind nevoiţi să-şi ducă odraslele lor la instituţiile preşcolare din satele vecine sau chiar din oraşul Cernăuţi. În cea de-a doua zi de septembrie am observat cu toţii o adevărată atmosferă de sărbătoare pe strada satului Ostriţa-Mahala. Au venit să împărtăşească această mare bucurie a măhălenilor la invitaţia inimoasei doamne Elena Nandriş, primarul comunei, fără aportul căreea acest vis al sătenilor nu ar fi fost realizat, înalţi demnitari din ţinutul bucovinean în frunte cu domnul Roman Vanzureak, şeful Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Myhailo Găiniceru, preşedintele Consiliului Regional, Vitalie Balta, şeful Administraţiei Raionale de Stat Noua Suliţă, Roman Crigan, preşedintele Consiliului Raional, Oksana Paleiciuk, şefa Departamentului regional de Învăţământ Cernăuţi, şi alte personalităţi importante alături de domnul ministru-consilier Ionel Ivan de la Consulatul General al României la Cernăuţi, şi viceprimarul comunei Dumbrăveni, România, domnul Sorin Ababii. Mai întâi un sobor de preoţi din comuna Mahala au oficiat un serviciu divin, sfinţind această instituţie preşcolară după obiceiul creştinesc şi strămoşesc, iar gazdele au întâmpinat oaspeţii cum se cuvine cu pâine şi sare, şi acel prosop tradiţional românesc, demonstrând încă o dată ospitalitatea românilor din acea localitate nouăsuliţeană.

DSC_0595Emoţionată, dar fericită era, totuşi, doamna Elena Nandriş, primarul comunei Mahala, când şi-a văzut astăzi visul ei, dar şi al sătenilor împlinit. La şapte mii de locuitori comuna Mahala nu a avut până acuma grădiniţă, ne-a spus doamna Nandriş, activitatea căreia a fost înalt apreciată de domnul preşedinte al Consiliului Regional Cernăuţi Myhailo Găiniceru, care a menţionat că avem foarte multe localităţi frumoase în regiune, însă primari asemeni doamnei Elena Nandriş sunt destul de puţini.

Evenimentul de la Mahala, a constituit o realizare frumoasă şi pentru conducerea raionului Noua Suliţă, de altfel, asemenea instituţii de învăţământ, construite după modelul european, nu sunt chiar atât de multe în regiunea Cernăuţi. Vitalie Balta, şeful Administraţiei Raionale de Stat Noua Suliţă a recunoscut că e foarte fericit că s-a reuşit să fie deschisă această grădiniţă minunată construcţia căreea a început cu vreo şase ani în urmă.

Alături de micii românaşi şi de părinţii acestora din satul Ostriţa-Mahala, la sărbătoarea deschiderii oficiale a grădiniţei a fost prezent şi domnul ministru-consilier Ionel Ivan, care a apreciat foarte mult acest eveniment important în viaţa regiunii Cernăuţi şi a comunităţii româneşti din nordul Bucovinei.

DSC_0628„La sărbătoarea limbii române din acest an a fost prezent la Cernăuţi şi Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni domnul Bogdan Stanoevici. Vreau să vă spun că autorităţile ucrainene regionale l-au primit foarte bine, avem promisiuni de la autorităţi pe toate planurile şi nivelurile că ne vor ajuta şi ne vor sprijini în toate problemele şi pe linie culturală, şi pe linie lingvistică, astfel încât aşa cum am spus să păşim împreună în UE – şi România, şi Ucraina deopotrivă. Desigur, e un eveniment foarte important, a mai spus, şi domnul guvernator că trebuie să investim în tânăra generaţie, în viitorul nostru comun. Să dea Dumnezeu să fie bine pentru toată lumea, să fie pace şi linişte în Ucraina, şi Ucraina să rămână în graniţele cu care România a semnat Acorduri de prietenie, de bună vecinătate. Să rămână aşa cum este şi să ne întâlnim împreună în UE şi să ne fie bine nouă şi tuturor!” – a accentuat diplomatul român, Ionel Ivan.

Încă un început frumos de toamnă aurie, încă un eveniment deosebit a avut loc în regiunea Cernăuţi – deschiderea Instituţiei preşcolare „Lumea copiilor” în localitatea Ostriţa-Mahala, raionul Noua Suliţă. Să sperăm că vor urma şi alte realizări frumoase, se vor împlini şi alte vise ale copiilor şi ale părinţilor şi buneilor acestora, şi anume visul de a trăi în pace şi linişte în ţărişoara noastră, Ucraina.

Vitalie ZÂGREA 

Добавить комментарий