Lumina lui Dumnezeu într-o lume întunecată de păcat

15 02 2022 STRETENIA

Creştinii ortodocși pe stil vechi sărbătoresc astăzi Întâmpinarea Domnului, numită în popor şi Stretenia (după numele vechi slavon). Aceasta este sărbătoarea anuală a zilei în care Sfânta Fecioară Maria, conformându-se legii, s-a suit la templul din Ierusalim, la 40 de zile după Naşterea Domnului, pentru curăţirea ei, când dumnezeiescul Prunc a fost întâmpinat şi ţinut în braţe de bătrânul şi dreptul Simeon.

La ortodocşi, accentul sărbătorii se pune pe persoana dumnezeiescului Prunc şi, de aceea, este numită Întâmpinarea Domnului, fiind trecută între sărbătorile Mântuitorului.

Vechimea acestei sărbători nu este atât de mare ca a celorlalte praznice împărăteşti. Nu o găsim între sărbătorile enumerate în Constituţiile Apostolice şi în Testamentum Domini.

Mărturiile despre existenţa sărbătorii se înmulţesc spre sfârşitul secolului V. Pe la începutul secolului VI, Sever al Antiohiei (512-518) pretindea că sărbătoarea Întâmpinării ar fi fost de curând introdusă la Ierusalim şi că era necunoscută în Antiohia.

La Roma, ea a fost introdusă de papa Gelasiu în anul 494, pentru a înlocui o străveche sărbătoare păgână de la începutul lui februarie, când aveau loc lustraţiuni şi procesiuni în jurul oraşului, cu făclii aprinse, în onoarea zeului Pan. De aceea, în Apus, această sărbătoare se mai numeşte şi Sărbătoarea Luminilor.

A doua zi după sărbătoarea Întâmpinării Domnului, Biserica Ortodoxă cinsteşte amintirea dreptului Simeon Bătrânul şi a Sfintei Proorociţe Ana, cele două personaje biblice principale care au luat parte la evenimentul istoric comemorat prin marele praznic al Întâmpinării.

Ziua de Stretenie se ține pentru sporul casei și pentru sănătate. Superstițiile specifice zilei de Stretenie sunt numeroase, multe dintre ele făcând referire la vremea ce urmează. Printre acestea se numără: cine lucrează în ziua de Stretenie va cădea în boală și i se va strâmba gura. Dacă boul, în cursul zilei de Stretenie, va bea apă din urma lui, atunci este semn că trece iarna. Dacă bea un bou apă din streașina casei, atunci anul va fi unul cu mană pentru albine și oi. Dacă în ziua de Stretenie este cald, atunci, în cursul anului, va fi vară călduroasă și îmbelșugată, iar dacă în această zi este frig, ger și viscol, atunci vara va fi friguroasă și neroditoare. În această zi, a Streteniei, se strâmbă pârtia, adică începe a se topi zăpada.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий