MAE ucrainean așteaptă un răspuns din partea Ungariei  pe tema dublei cetățenii

MAE

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei rămâne în dialog cu colegii maghiari  pe tema soluţionării problemei  dublei cetățenii,  a  anunțat astăzi la un briefing Kateryna Zelenko, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, notează Libertatea Cuvântului. Oficialul ucrainean a comentat la cererea jurnaliştilor informaţiile cu privire la cele 370 de cazuri penale intentate de Ungaria împotriva cetăţenilor ucraineni, acuzaţi de falsificarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei maghiare.  Zelenko a menționat că problema dublei cetățenii a apărut datorită faptului că din 2010 Ungaria a introdus o procedură simplificată pentru obţinerea  cetățeniei acestei țări de către maghiarii din străinătate . În același timp, Zelenko a accentuat că  Constituția Ucrainei permite doar o singură cetățenie , cea ucraineană.

„În cadrul consultărilor bilaterale, partea ucraineană a subliniat în repetate rânduri că Ungaria  oferă cetățenie  cetățenilor ucraineni fără a cere retragerea cetățeniei anterioare. În mod repetat am accentuat  că acest lcuru nu corespunde prevederilor relaţiilor de parteneriat și de bună vecinătate „, a spus ea.

În toamna anului trecut au avut loc consultări cu partea maghiară, în cadrul cărora a fost elaborat  un mecanism de interacțiune.

 

„În urma rezultatelor dezbaterilor am înaintat  spre examinare părţii maghaire un proiect de acord privind încurajarea cooperării bilaterale pentru a preveni cazurile de apatridie și cetățenie multiplă. Până în luna februarie 2019 nu  am primit informații concrete  despre reacția părții maghiare”,  a spus K. Zelenko.

Amintim că anterior Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Siyarto, a declarat că potrivit  legislaţiei ucrainene dubla cetăţenie nu este interzisă şi nici nu este considerată infracţiune.

Lasă un răspuns