MAE ucrainean: Kievul nu își dorește o escaladare a conflictului cu Ungaria

ungaria

În cadrul unui interviu acordat „RBK-Ucraina”, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba a declarat că Kievul nu îşi doreşte o escaladare a tensiunilor dintre cele două state. Kuleba a subliniat că Kievul și Budapesta ar trebui să respecte reciproc legislația și interesele naționale, notează Libertatea Cuvântului.

„În primul rând, Ungaria este un vecin important în Europa Centrală și facem parte din același spațiu… În al doilea rând, este un stat membru NATO și am dori să cooperăm normal cu Ungaria în chestiunea integrării euro-atlantice. În al treilea rând, este un stat membru al Uniunii Europene, a cărui opinie este importantă pentru noi», a explicat ministrul de Externe.

„Nimeni nu este dispus să intre în război politic cu Ungaria. Dar Ungaria trebuie să respecte și legislația și interesele noastre naționale», a spus ministrul.

Dmytro Kuleba crede că Ungaria și Ucraina au o relație dificilă, deoarece ambele țări sunt „foarte traumatizate de istoria lor”.

„De aceea este foarte dureros să tratezi orice problemă atunci când istoria pătrunde în prezent sau chiar încearcă să dicteze viitorul. Aceste răni ascunse provoacă un conflict de interese. În plus,  Ungaria în ultimii ani a fost foarte ambițioasă nu numai în relațiile cu Ucraina, dar și cu o serie de alte țări și cu Uniunea Europeană în general «, a adăugat ministrul.

De menționat că în  data de 1 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe din Ucrainei l-a convocat pe ambasadorul Ungariei în Ucraina, Istvan Iidarto, pentru a discuta situația creată în urma perchizițiilor efectuate de Serviciul de Securitate la sediul Societății Maghiarilor din Transcarpatia cu scopul de a verifica informațiile despre implicarea în activități care vizează încălcarea suveranității statului.

Budapesta a reacționat imediat după efectuarea perchezițiilor, convocând pentru explicații ambasadorul Ucrainei în Ungaria.

De asemenea, angajații Serviciului ucrainean de Securitate au verificat informațiile cu privire la posibilele acțiuni ilegale ale deputaților din comunitatea teritorială Siurtivsk, regiunea Transcarpatia,  care în timpul jurământul de învestire pentru mandatele de deputaţi au intonat imnul național al Ungariei.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий