Magistratul Mykola Ceaus a acționat Președinția Republicii Moldova în judecată

f3953a5386b8c99abac5279628a918d91473323084

Judecătorul ucrainean Mykola Ceaus, prins cu o mită de 150.000 de dolari pe teritoriul Ucrainei și reţinut la Chişinău în luna martie, a dat în judecată Președinția Republicii Moldova, fiind nemulțumit de faptul că șeful statului i-a respins cererea de acordare a azilului politic pe teritoriul Republicii Moldova.

Decizia de a respinge cererea privind acordarea azilului politic a fost luată pe 5 octombrie, la una dintre ședințele Comisiei cu privire la problemele cetățeniei și acordării de azil politic, după ce solicitarea a stat în așteptare mai bine de jumătate de an. Nemulțumit de refuz, Ceaus a atacat-o în instanță, notează Anticoruptie.md. Dosarul a ajuns pe masa magistratei Tatisia Pruteanu, iar prima ședință a fost amânată din motive tehnice, potrivit informațiilor de pe Portalul instanțelor naționale de judecată. Următoarea a fost programată pentru anul viitor, pe 19 februarie 2018.

Anterior, Maxim Lebedinschi, consilierul șefului statului vecin pe probleme juridice, preciza că acest pas ar avea doar scopul de tărăgănare a procedurii de eventuală extrădare la Kiev a cetățeanului ucrainean. „Spre deosebire de acordarea cetățeniei prin naturalizare, spre exemplu, acordarea azilului politic este dreptul discreționar al domnului președinte și nu există niște criterii legale care l-ar obliga pe dumnealui să acorde sau nu azilul. După mine, această acțiune ar fi doar una de tărăgănare a procedurii și nimic altceva”, a declarat juristul pentru Anticoruptie.md.

Examinarea extrădării de către instanță, într-adevăr, bate pasul pe loc. Cele 13 ședințe care au avut loc până acum la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au fost amânate la solicitarea apărării. Nici cea de vineri, 24 noiembrie, nu este o excepție. „S-a amânat pentru data de 5 martie 2018, anume din acest motiv – contestarea deciziei de respingere a cererii de acordare a azilului politic. Respectiv, va mai dura”, a comentat Vladislav Guțan, șeful Direcției cooperare internațională a Procuraturii Generale din Chișinău.

Mykola Ceaus, ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce ar fi extorcat mită de 150.000 de dolari şi cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. Judecătorul a fost plasat în arest la domiciliu la sfârșitul lunii aprilie, într-un apartament din Chişinău, luat cu chirie. De atunci, cazul său bate pasul pe loc. La mijlocul toamnei el a scăpat de arest, care potrivit legii nu poate dura în cazul său mai mult de 180 de zile, termen împlinit la începutul lunii octombrie.

În august 2016, Mykola Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa ucraineană relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care pe neaşteptate a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mita, după care s-a întors şi a dictat sentinţa. Magistratul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că judecătorul avea imunitate care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat acordul abia pe 6 septembrie, după ce el a reuşit să fugă.

Lasă un răspuns