Maia Sandu, despre răpirea judecătorului ucrainean: „Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni”

156443-130587

Președinta R. Moldova Maia Sandu  a venit cu o reacție după răpirea judecătorului ucrainean Mykola Ceaus, acuzat de acte de corupție. Șefa statului a calificat situația drept „inadmisibilă”.

„Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități”, a scris Maia Sandu  în dimineața de 5 aprilie, pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu a amintit că judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul  R. Moldova din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută.

„Cer acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, instituția principală responsabilă de asigurarea securității cetățenilor, și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție îngrijorătoare a unui cetățean străin de pe teritoriul Republicii Moldova”, a conchis M. Sandu.

borcan-scaled-1920x1020-c-default

Reamintim că  la data de aprilie judecătorul ucrainean Mykola Ceaus, care se ascunde de la autorităţile de la Kiev, a fost răpit de trei persoane din curtea unui bloc de locuit amplasat în centrul capitalei Republicii Moldova. Avocatul lui Ceaus, Iulian Balan, a confirmat faptul că clientul său a fost răpit. „Azi 3 aprilie 2021, din centrul Chişinăului a fost răpit clientul meu, judecătorul ucrainean, Ceaus Nicolae, a cărui cerere de azil politic se examinează de către instanţele judecătoreşti a Republicii Moldova. A fost răpit de un grup înarmat de persoane şi dus într-o direcţie necunoscută. În situaţia dată apar dubii rezonabile cu privire la capacitatea statului de a ne proteja. Toţi care cunosc careva informaţii la subiectul dat vă rog să o comunicaţi poliţiei”, a transmis avocatul.

Ulterior, în presă au apărut imagini cu momentul în care Ceaus este răpit și urcat într-un microbuz.

Judecătorul Ceaus este acuzat de către autorităţile din Ucraina de luare de mită0. În anul 2017, Kievul l-a dat în urmărire, acesta aflându-se iniţial în Crimeea, iar apoi în Republica Moldova. El a încercat să obţină azil politic în Republica Moldova, însă Curtea Supremă de Justiţie i-a respins recent solicitarea.

Libertatea Cuvântului  (www.lyberti.com)

Добавить комментарий