Majorarea exportului şi sărăcirea populaţiei

Majorarea exportului

Majorarea exportuluiSituaţia pe piaţa valutară din Ucraina rămâne una complicată. Instabilitatea financiară este o mare durere de cap pentru populaţie. Salariile populaţiei de 300-250 USD pe lună s-au transformat în salarii de 100 USD. Grivna, valuta naţională a Ucrainei, s-a ieftinit de două ori după destituirea preşedintelui Viktor Ianukovyci. Este important faptul că economiştii nu sunt unanimi în ceea ce priveşte aprecierea acţiunilor Guver­nului condus de Arseni Iaţeniuk. Mai circulă în mediul de experţi ideea că instabilitatea pe piaţa valutară este în interesul autorităţilor de la Kiev.

Mulţi factori interni şi externi sunt neprielnici stabilităţii financiare din societatea ucraineană. După destituirea lui Viktor Ianukovyci, Kievul a rămas fără nici un ban în buzunar şi nici nu este capabil să achite pensiile şi salariile. Fondul Monetar Internaţional a aruncat Ucrainei un colac de salvare, însă bani mai sunt necesari şi pentru desfăşurarea operaţiunilor militare din Donbas. Sistarea relaţiilor economice cu Rusia (ce-i drept nu în toate sferele) a determinat o izolare comercială a Kievului, care nu prea exporta mărfuri în UE.

De aceea, marea şmecherie a Premierului a fost ideea de a spori volumul de export, aceasta fiind posibil doar în cazul unui preţ mai mic la produsele pentru export. Ieftinirea valutei naţionale a determinat, în mod normal, un interes mai mare a companiilor comerciale faţă de produsele ucrainene de export, ele ieftinindu-se în dolari de două ori…

În noiembrie 2014 Ucraina a exportat mai mult decât a importat – situaţie stranie pentru Kiev, care era obişnuit să fie un mare importator. Iaţeniuk speră că acest export, deocamdată în cantităţi mici, va deveni o forţă motrice a transformărilor economice. Pe de altă parte, paradoxal, bucuria Premierului este, de fapt, şi o mare tristeţe. Reducerea importului arată că populaţia nu-şi mai permite să cumpere produse europene importate, iar această situaţie este un indice al sărăcirii ucrainenilor.

În acest context, merită menţionat faptul că situaţiile de instabilitate financiară deseori coincid cu zilele efectuării transferului de tranşe de către FMI. În preajma tranşelor valuta naţională se ieftineşte brusc, în ţară apar dolari, deci, un volum mai mic de dolari poate să acopere capitole mai mari de cheltuieli în grivne: pensii, salarii, datorii publice etc. Din acest punct de vedere instabilitatea pe piaţa valutară permite Guvernului să menţină un anumit echilibru economic, însă acest echilibru se bazează pe panici sociale şi sărăcirea populaţiei.

În acelaşi timp, Arseni Iaţeniuk a comunicat că situaţia este sub control, calificând re­du­cerea importului ca fiind un rezultat al eforturilor Guvernului. În cel mai scurt timp, situaţia va fi stabilizată, a promis Pre­mie­rul. Ce-i drept, situaţia a ieşit deja de sub controlul Băncii Centrale, care nu a reuşit să oprească panica din societate: peste 25 la sută din sumele de pe depozitele bancare au fost ridicate – un indice care nu poate să neliniştească.

Marin GHERMAN, politolog

Добавить комментарий