Malanka-fest: spectacol popular feeric în centrul istoric al Cernăuțiului

12 01 2020 LC site MALANCA 1

Festivalul mălăncilor de la Cernăuți a ajuns la cea de a opta ediție. La cererea localnicilor, pentru buna lui desfășurare a fost aleasă duminica din 12 ianuarie, zi de odihnă. Ca să fie mai comod pentru orășeni și transportul urban. „Până acum festivalul nostru avea o dată fixă – 15 ianuarie. De cele mai multe ori această dată cade în zi de lucru și Festivalul, cu parada participanților pe străzile centrale ale  Cernăuțiului, creează multe probleme. Acum atmosfera este deosebită, de sărbătoare. Pentru prima dată spectatorii au posibilitate să vadă și  mălăncile din partea basarabeană a regiunii. În total sunt circa 40 de colective, chiar din alte regiuni ale Ucrainei, precum și din Slovenia”, a precizat organizatoarea festivalului, Oksana Leliuk.

Festivalul a fost deschis prin colindele interpretate de artiștii de la Studioul teatral folcloric „Gherdan”  din Cernăuți, după care au urmat felicitările din partea conducerii regiunii și orașului. Șeful ARS Cernăuți, Serghii Osaciuk, a declarat că festivaluri asemănătoare au loc și în Europa, mărturie este participarea unui colectiv din Slovenia la festivalul cernăuțean. Există tendința de a include mălanca în patrimoniul spiritual UNESCO. Președintele Consiliului Regional, Ion Muntean, felicitându-i pe bucovineni cu prilejul sărbătorilor de iarnă, a urat ca Nașterea Domnului să lumineze sufletele și casele oamenilor. El a rostit și un cuvânt de recunoștință la adresa ostașilor ucraineni, care apără țara și datorită acestui fapt avem posibilitate să ne bucurăm de asemenea sărbători minunate. „Mălanca nu este altceva decât spectacolul alungării răului din casa omului, a accentuat primarul Cernăuțiului, Oleksii Kaspruk. Să avem în anul care a început mai puțin rău în casele noastre, în oraș, regiune și în țară”.

Dintre învingătorii edițiilor precedente ale Festivalului Malanka-fest au prezente câteva colective din Horbova, raionul Herța, și Ceahor, raionul Hliboca. Renumita Mălanca de la Crasna, raionul Storojineț, a lipsit, probabil că crăsnenii se pregătesc de mălanca ce va avea loc în localitatea lor la 14 ianuarie.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

12 01 2020 LC site MALANCA 2

Lasă un răspuns