Marciuk despre soluționarea conflictului din Donbas

596dd7e376699046336853

Reprezentantul Ucrainei în Grupul Trilateral de Contact de la Minsk, Evhen Marciuk, a declarat că conflictul din Donbas va fi soluționat mai rapid decât cel din NagornoKarabah care durează de mai bine de 25 de ani. În acelaşi timp, Marciuk nu se așteaptă la o soluție relativ rapidă.

Cred că situația din Donbas poate fi rezolvată în termeni restrânși. În practica mondială există conflictele Nagorno-Karabah care durează de 25 de ani, Irlanda de Nord – 20 de ani, Columbia – 50 de ani, Palestina… Aceste conflicte au specificul lor aparte. În aceste conflicte nu există un jucător care deține arme nucleare”. Marciuk a sugerat că situația se poate dezvolta și într-o formă dezavantajoasă pentru Ucraina. Rusia a devansat Occidentul și a încălcat unele acorduri de pace majore care asigurau echilibrul şi stabilitatea. Rusia s-a retras din acordurile militare europene și a scuipat asupra Memorandumul de la Budapesta”, a explicat Marciuk.

Evhen Marciuk a condus o perioadă Serviciul de Securitate al Ucrainei și a deținut importante funcții de stat. În mai 2015, Președintele Petro Poroșenko a desemnat reprezentanții Ucrainei în subgrupurile de lucru ale Grupului Trilateral de Contact pentru soluționarea pașnică a situației din Donbas. Evhen Marchuk conduce subgrupul privind problemele de securitate.

Lasă un răspuns