Maria Bieşu – „Cea mai bună Cio-cio-san“ din lume

bedbe-mbiesu0001

La 16 mai s-au împlinit patru ani de la trecerea în nefiinţă a primadonei Operei Naţionale, Maria Bieşu, născută la 3 august 1935 în satul Volontirovca, raionul Ştefan Vodă, Republica Moldova.

În 1955 a fost admisă fără examene la Conservatorul de Stat din Chișinău, clasa profesorului Susana Zarifian, la care a studiat timp de patru ani. În timpul studiilor, Maria Bieşu a devenit populară în ţară ca solistă a Orchestrei de muzică populară moldo­ve­ească „Fluieraş”. În 1961 a absolvit ­, clasa profe­soarei Polina Botezat. Maria Bieșu debutează pe scena Operei în 1962. În anii 1965-1967, tâ­năra cantareaţă de operă din Moldova îşi perfecţionează măiestria la Teatrul „La Scala” din Milano. După aceasta cântă pe scenele celor mai reprezentative teatre de operă din fosta Uniune Sovie­tică, la Metropolitan Opera din New-York, la teatrele din Cehoslovacia, Ger­mania, Bulgaria, Iugoslavia, România, Ungaria, Polonia, Finlanda şi Austria. Cel mai răsunător succes l-a înregistrat la Tokio, în 1967, când i-a fost conferit titlul de „Cea mai bună Cio-cio-san“ din lume. Cântăreaţa nu numai a interpretat partitura în scenă, dar şi a participat la şapte filme, precum şi a înregistrat pe discuri numeroase arii, cântece şi romanţe. A organizat Festi­valul tinerilor cântăreţi „Alexei Stârcea”, festivaluri folclorice, Festivalul de operă şi balet „Invită Maria Bieșu”. În anul 1970 i-a fost acordat titlul de Artistă a Poporului din URSS, în 1990 — Erou al Muncii Socialiste, Premiul Lenin, Premiul de Stat al RSS Moldova şi URSS. Ea a fost decorată cu Ordinul Lenin (1984), „Drapelul Roşu de Muncă” (1976), „Semnul de Onoare” (1960), Ordinul Republicii Moldova (1992).
Artista s-a stins din viaţă la 16 mai 2012, la vârsta de 77 de ani. Primadona suferea de mai mult timp de o boală incurabilă și a trecut prin mai multe intervenții chirurgicale.

Добавить комментарий