MARTIRAJUL  ANULUI  1941

30 08 2021 LC GRIOR

Pe data de 23 octombrie 1941, într-un lagăr sovietic de muncă corecţională din regiunea Sverdlovsk a Federaţiei Ruse, a murit Traian al lui Gheorghe Irimescu, născut la 1918, în satul Carapciu din Bucovina, arestat în ziua de 1 aprilie, acelaşi an, „pentru tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat”. A participat la evenimentul sângeros de la Varniţa (Fântâna Albă), din memorabila zi de început de Prier.

Pe data de 1 noiembrie 1941, într-un lagăr bolşevic de muncă corecţională din aceeaşi regiune Sverdlovsk a Federaţiei Ruse, s-a stins din viaţă Gheorghe al lui Andrei Carp, născut la 1905, în acelaşi sat Carapciu din Bucovina, arestat tot în ziua de 1 aprilie, acelaşi an, „pentru trădarea patriei”. A participat şi el la evenimentul sângeros de la Varniţa (Fântâna Albă), din acea dată istorică de 1 aprilie 1941.

Tot în ultima lună de toamnă (25 noiembrie) 1941, într-un lagăr stalinist de muncă corecţională din regiunea Svedlovsk a Federaţiei Ruse, a închis ochii pentru totdeauna Petru al lui Grigore Irimescu, născut la 1904, în satul Carapciu din Bucovina, fiind şi acest martir arestat pe data de 1 aprilie, acelaşi an, „pentru tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat”. Românul a fost alături de ceilalţi oameni, dornici de libertate, în veşnic neuitata zi de 1 aprilie 1941, în Poiana Varniţei de lângă Fântâna Albă.

În 1941, în regiunea Aktiubinsk a Kazahstanului, a trecut în veşnicie Aculina a lui Sofronie Tcaci, născută la 1903, în satul Tereblecea din Bucovina, deportată de autorităţile comuniste, conform hotărârii din 12 iunie, acelaşi an, a „troicei operative” a Direcţiei Regionale Cernăuţi a Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS, acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”.

Tot în anul 1941, în Republica Komi a Federaţiei Ruse, a părăsit această lume plină de durere Sofia a lui Alexandru Posteucă, născută la 1891, în satul Stăneşti din Bucovina, deportată în ţinuturile nordice ale fostei Uniuni Sovietice, conform hotărârii din 8 martie, acelaşi an, a Comisiei Speciale de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS, acuzată şi ea de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”.

Pe data de 24 decembrie 1941, în regiunea Tomsk a Federaţiei Ruse, s-a stins din viaţă Ion al lui Gavrilă Gaisiuc, născut la 1883, în satul Tărăşeni din Bucovina, dus în îndepărtata Siberie, conform hotărârii din 10 iunie, acelaşi an, a „troicei operative” a Direcţiei Regionale Cernăuţi a Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS, fiindcă era şi el „rudă cu un trădător al patriei”.

Tot în prima lună de iarnă (19 decembrie) 1941, într-un lagăr bolşevic de muncă corecţională din ţinutul Altai al Federaţiei Ruse, a murit Teofil al lui Vasile Gherman, născut la 1878, în acelaşi sat Tărăşeni din Bucovina, arestat în ziua de 22 iulie 1940, acuzat de faptul că „era un element care prezintă un pericol social” pentru puterea stalinistă.

Petru GRIOR

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий