„MĂRȚIȘOARE”… PENTRU PENSIONARI

Screenshot_2

Cine ca cine, dar pensionarii au așteptat, ca nimeni alții, sosirea primăverii. Deși iarna s-a dus, au rămas hainele grele ale bătrâneții… Iar de la 1 martie, după cum au anunțat înalții demnitari de la Kiev, pensiile s-au majorat. Vicepremierul Pavlo Rozenko a precizat că este vorba de o majorare medie cu 17-20 la sută. De acum înainte, în martie a fiecărui an se va produce în mod automat indexarea pensiilor. „Aceasta este una din pozițiile principale ale reformei pensiilor. Pentru prima dată în ultimii 5-7 ani am ajuns la procesul care poate garanta actualizarea pensiilor pentru toate categoriile de pensionari”, a menționat guvernantul. Șeful executivului, Volodymyr Groisman, a precizat că de la 1 martie pensia maximă în Ucraina va fi de 14.970 grivne.

La Direcția principală a Fondului de pensii al Ucrainei în regiunea Cernăuți ni s-a comunicat că până în prezent au fost recalculate 197 mii de pensii, ceea ce constituie 88 la sută din numărul general al pensionarilor din ținut. Inclusiv se va plăti o singură dată o suplimentare la pensie în sumă de 2.410,17 grivne. De o astfel de plată vor beneficia 54 mii de pensionari, ei o vor primi parțial în lunile martie și aprilie. Majorarea medie a pensiei, potrivit rezultatelor recalculării și luării în considerare a suplimentării de o singură dată, va constitui circa 600 grivne. Pentru asigurarea acestor plăți este nevoie de 96 milioane grivne pe lună.

Regiunea Cernăuți pentru finanțarea pensiilor în martie 2019 are nevoie de 589,4 milioane grivne, ceea ce constituie 125,2 la sută față de indicele din martie anul trecut (470,9 milioane grivne) și 122,7 la sută față de indicele din decembrie anul trecut. Ni s-au dat asigurări că mijloacele bănești pentru plătirea pensiilor au fost luate din sursele de venit prevăzute de legislație. Plătirea pensiilor deja recalculate a început la 4 martie.

Care pensionari pot conta pe gestul generos al autorităților centrale, care au decis să fie plătit adaosul de o singură dată la pensie? Este vorba de pensionarii care au stagiul de cotizație deplin (bărbații 35 de ani, iar femeile 30 de ani, iar acei care au ieșit la pensie până la 1 octombrie 2011 – 25 de ani pentru bărbați și 20 de ani pentru femei) și primesc o pensie mai mică de 1.669,20 grivne (40 la sută din salariul minim de 4.173 grivne).

Добавить комментарий