Mărul discordiei în Ucraina: interdicția de a învăța în limba maternă

vilkul4

Parlamentar ucrainean: Interdicția de a studia în limba maternă este o formă de naționalism rudimentar

Reforma învățământului din Ucraina este lăudată de unii și criticată de alții.  Articolul 7 din  noua Lege a Învățământului prevede ucrainizarea școlilor cu predarea în limba minorităților naționale. Limba maternă urmează să fie folosită  doar în grădinițe, clasele 1-4 și parțial în clasele a 5-9. În clasele superioare toate disciplinele vor fi predate în limba ucraineană. Mai grav e că începând cu 2020 limba maternă va fi eliminată complet și din ciclul primar. Astfel, învățământul ucrainean va fi ucrainizat sută la sută.

Parlamentarul ucrainean Oleksandr Vilkul  spune că  ”interdicția de  studia în limba maternă este o formă de naționalism rudimentar”.

„Permanent auzim că Ucraina este o parte a Europei.  Nu voi  vorbi de țării europene cum este Elveția, unde sunt 4 limbi oficiale, sau Belgia, care are 3 limbi oficiale. Mă refer la țări unde există o singură limbă oficială. În Germania- germana, în Franța- franceza. Dar există și o sumedenie de școli cu limba engleză de predare. Ne putem referi și la teritoriul francez Alsacia-Lorena,  unde  jumătate din școli sunt  germane, iar altă jumătate franceze. În pofida faptului că  există doar o singură limbă de stat, în acest teritoriu nu există  nici o problemă în această privință”, a explicat Oleksandr Vilkul.

Legea Învățământului din Ucraina, în  parte art. 7,  este criticată nu doar de deputații din partidele de opoziție din Ucraina, ci și de conducerea României,  Ungariei, Republicii Moldova și  Poloniei. De asemenea, unii experți ucraineni susțin că interdicția de a învăța în limba maternă va diviza și mai mult societatea ucraineană, care în ultimii ani tot mai mult  măcinată de criză, sărăcie și război.

Lasă un răspuns