MELEAG NATAL, SUB GEANA TOAMNEI…

DSC_0375

La Costiceni, la izvorul spiritual

Satul Costiceni poate fi considerat o punte spirituală între Cernăuţi şi Chişinău. Fiii şi fiicele Consticeniului au obţinut succese ponderabile pe tărâmul culturii şi altor domenii atât în Ucraina, precum şi în Moldova. Şcoala din localitate, cu deosebite tradiţii cărturăreşti, poate opera cu indici care îi fac cinste chiar şi în plan european. După numărul persoanelor cu studii superioare, raportat la cel al populaţiei, Costiceniul deţine un loc de frunte pe continent. Există o paritate de invidiat între „fizicieni” şi „lirici”. Iar Ion Vatamanu, în genere, a fost un fenomen. El s-a învrednicit atât de laurii de savant-chimist, cât şi de cei de mare poet. Trăind şi activând la Chişinău, a  purtat mereu dorul „matern” de Bucovina: „Dar e fagul ca şi mine/ Prin păduri bucovinene,/ Înfrunzeşte din tristeţe,/ Cade frunza în poeme”. Regretatul poet afirma că are „harta poeziei cu fântâna-n Costiceni”.

Izvorul spiritual al Costiceniului „murmură” în cântecele artiştilor locali, acompaniaţi de legendara Orchestră, care nu întâmplător a fost numită „Izvoraş”. Este izvorul limpede al cântecului popular. Decenii la rând a condus Orchestra de instrumente populare din Costiceni muzicantul cu har divin, Toader Captar. La el veneau chiar artişti profesionişti din Moldova după instrumente muzicale, căci lăutarul din Costiceni avea şi un asemenea talent. Chiar a primit titlul de „Meşter popular din Moldova”, cu care se mândrea deopotrivă cu cel de „Lucrător emerit al culturii din Ucraina”.

După plecarea la cele veşnice a slăvitului lăutar Toader Captar, tonul Orchestrei de instrumente populare „Izvoraş” din Costiceni îl dă vioara lui Vladimir Şeremet, care a început să evolueze cu acest colectiv la vârsta de doisprezece ani.

Trecând prin Costiceniul lui Ion Vatamanu şi al lui Toader Captar, cauţi să observi urma pe care primul „a lăsat-o în poeme”, iar al doilea – în ritmul doinei, pe care o repetă copacii în acest sfârşit de toamnă, în murmurul de izvor spiritual.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

DSC_0373DSC_0378DSC_0379

Добавить комментарий