Miniștri de Externe ai României și Ungariei au discutat despre legea învățământului din Ucraina

Budapest, 2017. február 27.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Teodor Melescanu román külügyminisztert Budapesten, a minisztériumban 2017. február 27-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Nicio minoritate din Ucraina nu trebuie să sufere încălcarea drepturilor sale la educaţie, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto după ce a discutat luni la Bucureşti cu Teodor Meleşcanu despre legea învăţământului din Ucraina, transmite MTI.

Szijjarto şi Meleşcanu au convenit să coopereze în continuare în opoziţia lor faţă de această lege, astfel încât Ucraina să respecte drepturile dobândite de minorităţile sale etnice, notează dcnews.ro.

Cei doi oficiali au fost de acord de asemenea că guvernul ucrainean trebuie să discute această lege cu grupurile minorităţilor din ţară înainte de a o pune în aplicare şi totodată trebuie să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia referitoare la legea în cauză, a adăugat Szijjarto.

Ministrul de externe ungar a reiterat că guvernul de la Budapesta vrea să continue cooperarea cu România în problema legii educaţiei din Ucraina, pe baza respectului reciproc.

Reamintim că Ministerul Învățământului şi Ştiinţei din Ucraina a prelungit perioada de tranziţie pentru implementarea „articolului lingvistic” din noua Lege a educaţiei până în 2023, conform unui anunţ făcut săptămâna trecută ministrul Lilia Grinevici. Ministerul a acceptat în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia, a declarat la 1 februarie Lilia Grinevici în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul României la Kiev.

Lasă un răspuns