Merkel: North Stream 2 nu poate fi realizat fără implicarea Ucrainei

German Chancellor Angela Merkel speaks during the handover of the annual expert report from the Commission of Experts for Research and Innovation in Berlin, Feb. 17, 2016. Rainer Jensen—dpa/Corbis

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a avertizat marţi că proiectul gazoductului ruso-german Nord Stream 2 nu este posibil fără implicarea Ucrainei în tranzitul de gaz din Rusia spre Europa, însă fără a preciza rolul țării noastre în respectivul tranzit, informează AFP.

„Nu este posibil ca Ucraina să nu aibă nicio importanţă în tranzitul de gaz din cauza (gazoductului) Nord Stream”, a insistat cancelarul german, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Petro Poroşenko.

Acest gazoduct, criticat de unele ţări membre ale Uniunii Europene (UE) şi de Kiev, ar urma să permită ca mai mult gaz rusesc să ajungă direct în Germania, prin Marea Baltică, ocolind Ucraina, care ar fi privată de drepturile de tranzit plătite de Moscova ce asigură un venit important.

Într-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, Poroşenko a cerut abandonarea acestui proiect-pilot de către gigantul rus Gazprom şi la care Germania este o asociată importantă, acuzând Rusia că vrea să impună „o blocadă economică şi energetică” împotriva Ucrainei. Un prim gazoduct, Nord Stream 1, este deja în funcţiune.

„Un proiect fără claritate asupra rolului Ucrainei în tranzit nu este posibil”, a estimat Merkel, adăugând că ‘există de asemenea alţi factori politici de luat în considerare’.

Germania a susţinut multă vreme că Nord Stream 2 este un proiect strict ‘comercial’ şi a ridicat la sfârşitul lui martie ultimele obstacole în calea construcţiei şi exploatării gazoductului rus în apele sale teritoriale.

Sursa: Agerpres

Добавить комментарий