Microfonul şi chitara – două pasiuni ale Carolinei Jitaru…

19 11 2020 LC CAROLINA 2

În a nouăsprezecea zi a lui Brumar îşi sărbătoreşte ziua de naştere doamna Carolina Jitaru, radiojurnalistă şi interpretă din Cernăuţi. A adus-o la Facultatea de Filologie a Universităţii cernăuţene nu numai dragostea pentru limba maternă, pe care i-au insuflat-o minunaţii profesori de română de la Şcoala medie din Mămăliga, raionul Noua Suliţă. Carolina Jitaru a intrat în viaţa studenţească, având anumite succese la concursurile muzicale. Chitara, pe care o luase cu ea, nu era instrumentul muzical pentru clipele de răgaz. Cu ajutorul ei studenta Carolina Jitaru îşi realiza căutările componistice. Catedra de Filologie Română şi Clasică n-a avut un student care să îndrăznească să pună pe note versuri eminesciene. Dar Carolina Jitaru a îndrăznit. „Glosa” de Mihai Eminescu, interpretată la chitară în versiune muzicală proprie  de Carolina Jitaru, s-a bucurat de o mare apreciere în rândurile intelectualităţii bucovinene. „Glosa” a devenit un număr permanent în programele de concert, consacrate Luceafărului poeziei româneşti, organizate de Societatea „Mihai Eminescu” din Cernăuţi.

Mai târziu, deja fiind titulară a Redacţiei româneşti a Postului de radio Ucraina Internaţional, Carolina Jitaru a încercat şi a reuşit să-i dea formă muzicală şi „Glosei” scrise de poetul cernăuţean Mircea Lutic, care a fost o „surpriză foarte plăcută”, după cum a recunoscut însuşi autorul versurilor. Încurajată de acest succes, Carolina Jitaru a compus şi alte cântece pe versuri de poeţi bucovineni. În semn de recunoştinţă faţă de regretatul profesor universitar, şeful Catedrei de Filologie Română şi Clasică, Grigore Bostan, ea  a compus muzica pentru „Poemul bucovinean”. Una dintre cele mai frumoase şi mai sugestive poezii de Grigore Bostan poate fi şi cântată.

Radiojurnalista şi interpreta Carolina Jitaru a participat cu succes şi la Concursul panucrainean de cântece pe versurile cunoscutului textier de la Kiev, Stepan Galebarda. La etapa finală, care a avut loc la Teatrul din Cernăuţi, Carolina Jitaru a interpretat cântecul „Întoarce-te, mamă”, primit cu aplauze îndelungate de publicul spectator. Acest cântec în interpretarea Carolinei Jitaru a răsunat şi la posturile de radio.

Este imposibil să ţi-o imaginezi pe Carolina Jitaru fără microfon şi fără chitară. Ele o ajută să-şi găsească cel mai scurt drum spre inimile spectatorilor, creându-le clipe de adevărată delectare sufletească. Toţi adoratorii talentului ei îi urează în această zi sănătate, inspiraţie, să aibă un palmares de creaţie cât mai bogat, să fie fericită, iubită şi să-şi realizeze din plin harul cu care a fost înzestrată de Pronia cerească.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий