Miniseria HBO „Cernobîl” și-a luat câteva libertăți artistice în ceea ce privește prezentarea accidentului de la centrala nucleară din 1986

Screenshot_2

Miniseria HBO „Cernobîl” și-a luat câteva libertăți artistice în ceea ce privește prezentarea accidentului de la centrala nucleară din 1986.

Dar fostul director adjunct de la Cernobîl, Alexander Kovalenko, spune că realizatorii filmului au prezentat adevăratul vinovat pentru ce s-a întâmplat după explozie, însă nu și eroul.

Autorii filmului Cernobîl au inventat un personaj principal și au exagerat anumite reacții ale celor care au răspuns la criză, dar poate cea mai mare greșeală a fost că l-au lăsat pe adevăratul erou, spune Kovalenko.

Fostul director adjunct al centralei nucleare de la Cernobîl, Alexander Kovalenko, a povestit într-un interviu pentru Business Insider cum a retrăit el tragedia din 1986 în timp ce a urmărit miniseria HBO. „Seria a reflectat mai mult sau mai puțin drama situației. Dar în viața reală a fost mult mai rău”, spune el.

Kovalenko avea 33 de ani 1986 când a fost trimis la Cernobîl în iulie, la trei luni după ce nucleul unui reactor nuclear a explodat și a eliberat material radioactiv în atmosferă. Sarcina lui a fost cea de a minimiza riscul de contaminare.

El spune că echipa care a produs miniseria a reușit să-l prezinte corect pe cel care a fost personajul negativ, inginerul șef adjunct Anatoly Dyatlov, dar spune că adevăratul erou a fost lăsat pe dinafară.

În filmul HBO, eroul principal pare a fi investigatorul științific șef de la Cernobîl, Valery Legasov. El a fost chemat să ofere consultanță științifică și să informează oficialii sovietici cu privire la gravitatea crizei.

Dar Kovalenko spune că de fapt Legasov nu a fost esențial în munca de decontaminare. „A fost implicat în Cernobîl din greșeală”, a spus Kovalenko. „Nu era cercetător în energie nucleară. Era chimist. În viața reală un chimist nu poate și nu ar critica niciodată felul în care a fost proiectat un reactor nuclear”, continuă acesta.

Kovalenko a spus că Lagasov a oferit sfaturi utile despre cum să protejeze echipele de intervenție împotriva expunerii la radiații, dar a și făcut o greșeală critică în urma dezastrului. „La sugestia lui Legasov, am încercat să aruncăm cu azot lichid sub reactor”, a spus Kovalenko.

Au făcut acest lucru pentru a răci miezul de topire, dar de fapt acest lucru nu s-a întâmplat și eroarea a dus la o contaminare suplimentară a Belarusului.

Fostul șef de la Cernobîl spune, însă, că adevăratul erou a fost profesorul Evgeny Ignatenko. Acesta era un specialist în operațiuni nucleare și a fost printre primii care au ajuns la Cernobîl pentru a evalua amploarea accidentului.

Kovalenko l-a numit pe Ignatenko drept „adevărata figură cheie” a operațiunii de curățare de la Cernobîl și povestește cum în timpul unui duș a văzut că acestuia îi cădea părul pe jumătate de cap și un braț. Când l-a întrebat despre acest lucru, Ignatenko a răspuns că nu dorește să trimită tineri ingineri să examineze reactorul explodat pentru a nu-i expune așa că preferă să o facă el însuși.

În ceea ce privește personajul negativ al operațiunii de după explozie, Anatoly Dyatlov, Kovalenko îl numește ”un narcisist arogant” care ”se grăbea să devină șef”.

Добавить комментарий