Ministerul Afacerilor Externe din Rusia: În Ucraina se fac presiuni asupra mass-mediei de limba rusă

630_360_1492756457-8157

Ministerul rus de Externe consideră că în proiectul de lege privind mass-media elaborat de Ministerul Tineretului, Culturii și Sportului din Ucraina  „este dificil să nu vezi o orientare exclusiv anti-rusă”. Despre aceasta  scrie TASS cu referire la  declarația oficială a  Mariei Zaharova, oficial din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, notează Libertatea Cuvântului.

„Solicităm din nou  Kievului să respecte angajamentele internaționale în domeniul libertății de exprimare și a mass-mediei”, a spus Zaharova.

Ea a descris  proiectul de lege drept „o altă încercare a autorităților ucrainene de a înlocui complet  contentul informațional în limba rusă și de a priva populația de dreptul  de a obține  informații imparțiale și obiective despre evenimentele ce au loc în țară și în lume”, precum și „o încercare de a priva propria populație de oportunitatea de a avea acces la puncte de  vedere  alternative „.

Zaharova consideră că Ucraina continuă o „politică deliberată de consolidare a controlului de stat asupra presei și face presiuni asupra surselor de informare incomode”.

Potrivit agenției de stat  de știri ruse TASS, respectiviul  proiect de lege „elaborat  în decembrie 2019 de Ministerul Culturii, Tineretului și Sportului din Ucrainei consolidează controlul asupra mass-mediei din țară și detaliază restricțiile privind pregătirea materialelor jurnalistice despre Rusia”.

De menționat că proiectul de lege privind mass-media (nr. 2693), care a fost înregistrat la Rada Supremă  la 27 decembrie 2019, propune introducerea unei reglementări  în domeniul mass-media.  Legea prevede interzicerea de a solicita o schimbare  a puterii de stat sau insultarea cetățenilor din motive rasiale sau din alte motive.

De asemenea se interzice justificarea ocupării unei părți a Ucrainei, precum și  negarea integrității teritoriale a țării.

Nu va fi posibilă crearea de imagini pozitive pentru persoanele care au ocupat funcții de conducere în Partidul Comunist, precum și ale angajaților organelor de securitate ale statului sovietic.  Într-un aspect pozitiv pot fi arătați doar acei care au luat parte la dezvoltarea culturii și științei ucrainene.

Conform proiectului de lege, o interdicție este stabilită și asupra formării imaginii pozitive a naziștilor.

De asemenea, e ste interzisă distribuirea:

– materialelor care conțin popularizarea sau propaganda autorităților statului agresor, ale oficialilor, persoanelor și organizațiilor care sunt controlate de statul agresor. La fel ca și acțiunile lor individuale care justifică sau recunosc agresiunea armată drept legală, anexarea teritoriului Ucrainei, încălcarea integrității teritoriale, suveranitatea Ucrainei, în special, negarea publică a acestor acțiuni.

– informațiilor  false despre agresiunea armată și acțiunile statului agresor, ale funcționarilor, persoanelor și organizațiilor care sunt controlate de statul agresor, în cazul în care acest lucru duce la instigarea la ostilitate și ură sau solicită o schimbare violentă a integrității teritoriale sau a ordinii constituționale.

– programe și materiale (cu excepția celor  informative și analitice),  cu participarea persoanelor incluse în lista persoanelor care reprezintă o amenințare pentru spațiul media național al Ucrainei, aprobată de Consiliul Național în modul prevăzut de lege.

În plus, Consiliul Național este obligat să refuze  înregistrarea mass-mediilor  străine  care au înregistrare în statul agresor sau dacă Consiliul Național a găsit semne că controlul editorial în legătură cu astfel de medii străine este efectuat de către persoane fizice sau juridice ale statului agresor.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Lasă un răspuns