Ministerul rus de Externe acuză UE și România de duble standarde

maria

Ministerul rus de Externe acuză Uniunea Europeană și România de duble standarde după ce au criticat ședința nocturnă a Parlamentului.

Purtătoartea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a criticat dur dublele standarde pe care UE și România le-ar aplica atunci când comentează deciziile luate de Chișinău. Zaharova spune că diplomația rusă a observat „recentele luări de atitudine a partenerilor din Uniunea Europeană în legătură cu mai multe decizii ale Parlamentului Republicii Moldova, inclusiv cele de restabilirea statutului limbii ruse și transmisiunilor TV rusești”.

„Toate aceste declarații conțineau critici și elemente de șantaj. De la început, reprezentantul oficial al UE de la Bruxelles a acuzat parlamentarii moldoveni că aceste proiecte au fost prezentate „în grabă și netransparent”, iar votarea s-a făcut „fără respectarea procedurilor parlamentare” cu susținerea „unor persoane suspectate de corupție”. Apoi, munca parlamentarilor moldoveni a fost criticată de reprezentantul UE la Chișinău, făcând aluzie legătura directă a acesteia cu susținerea financiare care va fi acordată Republicii. Într-un final, după ce legile au fost aprobate, Ministerul de Externe al României a declarat că aceste decizii „influențează negativ dezvoltarea Moldovei, stabilitatea ei financiară și reputația internațională”, se arată în comentariul Mariei Zaharova.

După opinia Ministerului rus de Externe, aceste declarații reprezintă duble standarde. Asta pentru că atunci când limbii ruse i s-a retras statutul de limbă de comunicare interetnică, au tăcut. „De menționat că aproape trei ani în urmă, atunci când limbii ruse i s-a retras statutul de limbă de comunicare interetnică, iar mass-media de limbă rusă a fost limitată în difuzare, UE și România nu a scos niciun cuvânt despre discriminare, îngrădirea libertății mass-media și drepturile la limba vorbită a cetățenilor. Cu toate acestea, limba rusă a continuat să fie limbă de comunicare interetnică, iar cota mass-mediei de limbă rusă nu a scăzut”, se mai spune în comentariul plasat pe site-ul oficial al Ministerului rus de Externe.

Zaharova spune că 80% din cetățenii moldoveni folosesc limba rusă, inclusiv minoritățile etnice, iar statutul limbii ruse este foarte important în contextul reglementării transnistrene.

„Astfel, recentele decizii ale Parlamentului Republicii Moldova au o mare însemnătate pentru stabilitatea politică internă a republicii. Cerem partenerilor noștri externi să renunțe la politica „dublelor standarde”, impunerea unor decizii politice care le convin în detrimentul intereselor cetățenilor moldoveni și implicarea în treburile interne ale statului moldovenesc suveran”, încheie Maria Zaharova.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий