Ministrul Agriculturii din România: Nu există antidot pentru pesta porcină

743097-1532455383-ministrul-agriculturii-nu-exista-antidot-pentru-pesta-porcina

Nu există antidot, nici vaccin şi nu există medicamente împotriva pestei porcine, spune ministrul Agriculturii din România, Petre Daea, care precizează că singura metodă este sacrificarea animalelor.

Acesta subliniază că a fost izolat focarul pe graniţa cu Ucraina, dar fermierii români au fost nevoiţi să ucidă zeci de mii de porci din cauza epidemiei.

În plus, Bulgaria construieşte un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu România, pentru a se proteja de pesta porcină africană (PPA). Gardul va fi construit pe teritoriul bulgăresc, iar până acum s-a degajat pământul pentru 133 de kilometri de gard.

„O facem cu mare durere (sacrificarea porcilor, n.r.), dar nu există altă soluţie, din nefericire. Acest nenorocit de virus, care a măturat Europa, Rusia, Ucraina, Moldova, Polonia, Lituania, Letonia, a fost în Cehia şi Ungaria, iată că a intrat şi la noi. Noi avem o graniţă destul de mare cu Estul Europei, 1.400 km. Ne-a apărut în Satu Mare, a trebui să intervenim rapid şi medicii au intervenit în programul stabilit, respectând întocmai modul de acţiune. Trebuie să sacrificăm 45.000 de capete”, a declarat ministrul Agriculturii.

Acesta afirmă că nu există antidot, nu există vaccine şi nu există medicamente împotriva acestui virus, iar singura metodă este sacrificarea animalelor.

„Porcii se incinerează. Este o muncă extraordinară. Vreau să fac un apel la populaţie. România are capacitatea să treacă peste asta, România nu capitulează în faţa unui asemenea virus, cum nu a capitulat de-a lungul vremii. Dar trebuie să ne rânduim comportamentul. În momentul în care se anunţă că există un caz, toate animalele trebuie sacrificate, trebuie preventiv omorâte toate”, a spus Petre Daea.

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) estima la începutul lunii că pagubele care se prefigurează ca urmare a evoluţiei în România a virusului pestei porcine africane (PPA) sunt de sute de milioane de euro, ajungând la miliarde de euro, însă subliniază că accestea însă pot fi acoperite din bugetul UE.

În aceste pagube sunt incluse: sacrificarea porcilor, despăgubirile suportate de stat pentru fiecare porc sacrificat şi, în plus, se blochează exportul de animale vii (incluzând aici animalele sănătoase, chiar şi materialul genetic şi produsele finite), plus costurile cu eradicarea virusului.

Asociaţia estimează că numărul focarelor se înmulţeşte rapid, depăşind 300-400 în perioada următoare.

„În piaţa cărnii activează în jur de 9.500 de firme, cele mai multe în sectorul creşterii animalelor (5.777 date la nivelul anului 2016). Producătorii de carne înregistrează cea mai mare parte din cifra de afaceri a sectorului agro-alimentar, iar creşterea animalelor a generat la nivelul anului 2016 un business de circa 11,4 miliarde de lei, conform analiştilor”, arată asociaţia.

Добавить комментарий