Ministrul apărării: În Ucraina nu va fi anunțat un nou val de mobilizare în armată

2dff4f243a10edea03d969febd133405e228c9e8-800x445

Într-un interviu acordat redacției „BBC News Ucraina”, ministrul Apărării, Stepan Poltorak, a dat asigurări că la etapa actuală în Ucraina nu există necesitatea anunțării unui nou val de mobilizare în armată.

„Am învățat cum să evaluăm riscurile în timpul mobilizării. Dar, subliniez că la etapa actuală nu există necesitatea unui nou val de mobilizare”, a spus ministrul. Potrivit lui, în armată s-au înrolat un număr mare de rezerviști care au experiență de luptă. „Ei au fost deja repartizați în unități militare”, a explicat el. De asemenea, ministrul a spus că operațiunea antiteroristă se va încheia la 30 aprilie, iar lupta împotriva Federației Ruse va avea un nou format. Stepan Poltorak a menționat că anual pentru întreținerea unui militar ucrainean statul cheltuiește 12 mii $. „Întreținerea unui soldat american costă 510 mii $ pe an, în Marea Britanie – 250 mii de lire sterline, Germania – 220 mii $, Polonia – 100 mii $, Rusia – 83 mii $, Lituania – aproximativ 80 mii $, Albania – 20 mii $. Nu poți face cu 12 mii mai mult decât poți face cu 510 mii”, spune Poltorak.

Potrivit clasamentului, întocmit de Global Fire Power (o revistă online de specialitate) în fiecare an și dat publicității în luna martie, Forțele Armate din Ucraina se plasează pe locul 8 în topul celor mai puternice armate din Europa. Pentru această evaluare au fost luate în calcul personalul militar, capabilitățile militare aeriene, terestre și navale, dar și elemente specifice ale puterii naționale precum resursele naturale, financiare, logistice sau poziția geografică. Conform topului Global Fire Power, Statele Unite rămân pe primul loc în topul celor mai puternice armate ale lumii, urmate de Rusia şi China. Rusia dispune de cele mai puternice trupe terestre şi are o superioritate în ceea ce priveşte numărul de tancuri. Liderul topului este armata americană, care dispune de cel mai mare buget din lume, iar pe locul trei se află armata chineză. Printre primele zece cele mai puternice armate mai intră India, Franţa, Marea Britanie, Japonia, Turcia, Germania şi Egipt. Ucraina se clasează pe locul 30, într-un clasament în care au fost incluse 133 de state.

Lasă un răspuns