Ministrul Culturii din Ucraina: „Nu vom iniția o revizuire a legii cu privire la funcționarea limbii ucrainene”

3j0a9703_id56353_650x410_1_650x410

Ministrul ucrainean al Culturii, Tineretului și Sportului, Vladimir Borodyansky, consideră că nu este necesară revizuirea legii cu privire la funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat, precum și modificarea cotelor lingvistice la televiziune și radio. Declarația a fost făcută în timpul unui interviu pentru RBK-Ukraina, transmite Libertatea Cuvântului.

„Nu vom iniția o revizuire a legii privind asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat”, a spus ministrul.

De asemenea, potrivit lui Borodyansky, cotele lingvistice la radio și televiziune nu vor fi modificate.

„Nu consider că aceasta este necesar”. Ministerul nu va aborda această problemă”, a adăugat Borodyansky.

Reamintim că pe 16 iulie 2019 în Ucraina a intrat în vigoare Legea cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat, care prevede că singura limbă oficială este cea ucraineană, pe care trebuie să o cunoască fiecare cetățean.

Legea îi obligă pe funcționarii publici să vorbească limba oficială, statul asigurând instruirea celor care nu au avut posibilitatea să învețe limba ucraineană.

Legea nu se aplică sferei comunicării private şi în cadrul ceremoniilor religioase. În același timp, angajații întreprinderilor private vor putea vorbi în altă limbă decât cea ucraineană doar dacă acest lucru este solicitat de către clienți.

Săptămânal, posturile de radio și televiziune trebuie să aibă un volum de cel puțin 75% de conținut în limba ucraineană. Ziarele vor trebui să fie tipărite în limba ucraineană, iar jurnalele și revistele vor putea avea și versiuni suplimentare. La fel, editurile vor trebui să aibă cel puţin jumătate din conţinut în limba de stat.

Denigrarea publică sau nerespectarea limbii de stat va fi pedepsită.

Lasă un răspuns