Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, așteptat mâine în Ucraina

95a683d-imgonline-com-ua-resize-nmjdjjhsnyske0ou

Miercuri, 27 ianuarie, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, va efectua o vizită de lucru în Ucraina unde are programate discuții cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba, notează Libertatea Cuvântului cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina.

„Pe 27 ianuarie ministrul Comerţului şi Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto,  va efectua o vizită de lucru în Ucraina, la invitația ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba», se menționează în comunicat.

Miniștrii vor discuta aspecte de actualitate ale relațiilor bilaterale. În urma discuțiilor cei doi miniștru vor susține o conferință de presă comună.

Libertatea Cuvântului reamintește că  o  nouă agravare a relațiilor ucraineano-maghiare a început la finele anului 2020, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a efectuat mai multe percheziţii în sediile unor instituţii maghiare din regiunea Transcarpatia, precum şi la domiciliul lui László Brenzovics, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina (KMKSZ). Brenzovics a părăsit Ucraina la începutul lunii decembrie. Criza a fost în continuare agravată de declarațiile Budapestei cu privire la încălcarea drepturilor etnicilor maghiari din Ucraina.

De menționat că împuternicitul pentru protecția limbii de stat din Ucraina , Taras Kremin, a anunțat pe 19 ianuarie despre anularea tuturor deciziilor consiliilor locale din regiunea Transcarpatia  cu privire la funcționarea limbilor regionale.

Kremin a precizat că este vorba, în special, și de anularea deciziei  Consiliului Local Solotvino prin care  limba română avea statut de limbă regională.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий