Mituri despre cancer care nu ajută pacienţii diagnosticaţi cu această maladie

g

Cancerul este una dintre bolile secolului. Maladia este tot mai prezentă în toată lumea, fiind, de multe ori, descoperită prea târziu pentru a mai putea fi tratată. Tot mai mulţi oameni se confruntă cu cancere agresive de plămâni, sân, stomac sau col uterin, iar diagnosticarea precoce pare departe pentru marea pare a acestora. Cauza principală a acestei situaţii este amânarea vizitei la medic.

Cu toate că vorbim, în cazul cancerului, despre o boală imprevizibilă, dar care, cu o diagnosticare timpurie are şanse de vindecare.

„În cazul tumorilor la sân, de exemplu, avem o rată de supravieţuire de 90% dacă le depistăm devreme, în cazul cancerului de prostată, peste 99%, iar în cancerul de plămân, 70%”, explică medicul oncolog Ozlem Er, care activează la unul dintre cele mai inovative centre din Europa în ceea ce priveşte tratarea cancerului, notează gândul.info

De-a lungul timpului s-a vorbit foarte mult despre posibile cauze ale apariţiei cancerului. Totuşi, există factori care are o influenţă mult mai pregnantă în ceea ce priveşte riscul dezvoltării unor tumori maligne. Deşi se vorbeşte despre creşterea speranţei de viaţă ca fiind corelată numărului mai mare de afecţiuni maligne, odată cu înaintarea în vârstă, stilul de viaţă şi moştenirea genetică sunt două verigi extrem de influente în această situaţie.

„Genele sunt responsabile pentru 50% dintre diagnostice, în timp ce factorii de mediu sunt vinovaţi pentru cealaltă jumătate. Aşa că un stil de viaţă sănătos scade riscul apariţiei cancerului cu 50%. Cum putem face asta? Prin interzicerea fumatului şi scăderea numărului de fumători, în primul rând. Apoi, consumul de alcool trebuie redus. Exerciţiile fizice de 3-4 ori pe săptămână, plimbările lungi de peste 30 de minute şi o dietă echilibrată cu fructe şi legume ne apără de cancerele asociate cu stilul de viaţă şi alimentaţia. Bineînţeles, nu trebuie să neglijăm nici protecţia solară”, sunt recomandările oncologului.

O atenţie deosebită asupra prevenţiei trebuie să o acorde toată lumea, însă, în momentul în care rude apropiate au fost diagnosticate cu cancer, controlul periodic devine o chestiune de viaţă şi de moarte.

Iar diagnosticarea precoce şi tratamentul adecvat se traduc în şanse extrem de mari de supravieţuire.

Mit sau adevăr: pacientul diagnosticat cu cancer nu trebuie să mănânce carne

Medicii oncologi atrag atenţia în mod deosebit asupra miturilor care s-au dezvoltat în timp în ceea ce priveşte alimentaţia corectă de care trebuie să aibă parte pacienţii diagnosticaţi cu o formă de cancer. „Vocile din popor” spun că acesta din urmă nu trebuie să consume carne, pentru că acest lucru conduce la hrănirea celulei canceroase, ajutând-o să se dezvolte. Totuşi, specialiştii contrazic vehement acest mit.

„Bolnavii de cancer au nevoie de proteine din peşte, pui, carne roşie. Dar auzim des pacienţi care ne spun că ei nu mănâncă deloc carne, pentru că astfel hrănesc celula canceroasă. Trebuie să ştie că pot mânca orice, dacă nu există restricţii alimentare impuse de alte afecţiuni precum diabetul sau bolile cardiovasculare. Bineînţeles, că dieta trebuie să conţină şi vegetale, 5 porţii de fructe şi legume pe zi fiind optim”, recomandă specialistul.

Sportul, dieta sănătoasă, protecţia solară şi hidratarea cu 2 litri de apă pe zi sunt vitale pentru supravieţuirea pe termen lung a pacienţilor cu cancer. De asemenea, sunt importante în primii 2 ani după diagnostic, controalele periodice la fiecare 3 luni. Între 3 şi 5 ani de la tratarea cancerului, controlele se fac la 6 luni. Iar după 5 ani, controlul este anual, pentru că riscul de recidivă există, chiar dacă este mic.

Добавить комментарий