Moldova ar putea găzdui un exercițiu militar comun cu NATO

moldova

Ministrul Apărării al   Republicii Moldova, Eugen Sturza, susține că a purtat discuții cu Alianța Nord-Atlantică referitor la organizarea unui exercițiu militar comun pe teritoriul Republicii Moldova. Exercițiul ar putea avea loc la centrul de instruire din Bulboaca situat în apropirea frontierei cu Transnistria.. Declarația a fost făcută la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.  Eugen Sturza spune că centrul de la Bulboaca devine un centru ultramodern cu infrastructură de ultimă generație pentru aplicații.

„Republica Moldova din anul 2004 nu a găzduit exerciții și acest lucru ar fi un pas important pentru țară”, spune ministrul.  Oficialul spune că poartă discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a extinde geografic participarea la exerciții militare pentru a face militarii moldoveni interoperabili cu militarii altor țări. Potrivit lui, acest lucru este necesar pentru ca militarii moldoveni să acumuleze experiență de la statele care au participat la conflicte armate. „Această experiență noi nu avem de unde să o acumulăm decât prin exercițiile comune pe care le întreprindem”, a afirmat ministrul apărării.

La rândul său, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a interzis militarilor moldoveni să participe la exercițiile  NATO. Anterior, Dodon s-a opus cooperării țării sale cu NATO. „Acest statut  de neutralitate  din punct de vedere militar este o chestiune de principiu. Nu ar trebui să existe NATO în Moldova şi aceasta  este poziția principială a cel puțin două treimi din cetățenii Republicii Moldova”, a spus el.

Amintim că Premierul moldovean Pavel Filip și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au semnat Acordul privind deschiderea Oficiului de Legătură  NATO-Moldova la Chișinău. Dodon s-a încercat să blocheze deschiderea biroului.

Lasă un răspuns