Moldova, Georgia și Ucraina – o prioritate pentru UE

24 06 2021 ИНФО 3

Cele trei țări ale Parteneriatului Estic asociate cu Uniunea Europeană, Moldova, Ucraina și Georgia, au participat joi pentru prima dată împreună la o reuniune comună, la Bruxelles, la sediul Comisiei Europene, împreună cu șeful diplomației UEб Josep Borrell, transmite Radio Europa Liberă Moldova.

A fost prima oară că cele trei țări s-au reunit împreună la Bruxelles în calitate de asociați. Ministrul de externe al Georgiei, David Zalkaliani, cel al Moldovei, Aureliu Ciocoi, și cel al Ucrainei, Dmytro Kuleba, au primit din partea lui Borrell asigurarea că regiunea lor este „o prioritate pentru UE” și că „Uniunea ar trebui sa fie mândră că partenerii estici doresc să i se alăture”.

Șeful diplomației UE a lăudat cooperarea între cele trei țări asociate, care în cadrul acordurilor lor cu Uniunea se bucură, printre altele, de condiții și tarife comerciale privilegiate, dar care se arată gata să coopereze și în alte domenii, cum ar fi cel informatic. Cum a amintit-o ministrul georgian de Externe Zalkaliani, problema cea mare pentru țările asociate continuă să fie Rusia, care ocupă sau a anexat regiuni din toate cele trei țări. La rândul său, ministrul de Externe Aureliu Ciocoi a vorbit despre cooperarea sectorială cu UE, dar și între cele trei țări, și care contează enorm în contextul politic. El a invocat cu speranță „momentul în care Moldova va putea deveni un membru al Uniunii Europene”. Cât despre ministrul ucrainean Dmytro Kuleba, el și-a exprimat dezaprobarea față de propunerea UE de a se relua reuniunile la vârf cu Președintele rus Vladimir Putin. Cei 27 de lideri din UE vor discuta astăzi la Bruxelles, printre multe alte teme, și propunerea de a se organiza un summit cu Putin pentru a pune capăt „spiralei negative” în care au întrat relațiile UE cu Rusia. Kuleba a spus că Ucraina găsește că asta este o inițiativă total nepotrivită: „În opinia noastră, suspendarea dialogului politic la înalt nivel face parte din pachetul de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei. Asemenea inițiative de a relua întâlnirile la înalt nivel fără a vedea vreun semn de îmbunătățire din partea Rusiei pot devia primejdios de la strategia europeană a sancțiunilor și vor șubrezi efectul acestora, demotivând Rusia de la aplicarea Acordurilor de la Minsk (privind pacea în Ucraina)».

Summit-urile UE — Rusia au fost sistate în 2014, după ce Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea, mai precizează Radio Europa Liberă Moldova.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий