Mozaic duminical

20 09 2020 LC site TOP 2

 

Gospodăria silvică din regiunea Cernăuţi, unică în felul ei, ocupă o suprafaţă de 235 hectare. Cu prilejul Zilei silvicultorului, marcată la 20 septembrie, şeful Direcţiei regionale a gospodăriei silvice şi vânătoreşti, Vasyl Goncear, a subliniat că întreţinerea acestei gospodării se face în exclusivitate pe banii obţinuţi în rezultatul activităţii economice. Iar lucrările de întreţinere a masivelor silvice sunt impunătoare. În primul semestru al anului curent în scopul regenerării pădurilor au fost folosite 51 milioane grivne, adică a cincea parte din mijloacele financiare obţinute de la realizarea producţiei.  „Prioritatea principală a activităţii noastre este păstrarea şi regenerarea pădurilor, a accentuat într-un interviu pentru presa locală Vasyl Goncear. Pe teritoriul fondului de stat nu este nici un sector defrişat, care în decursul unui an să nu fie plantat cu copaci tineri. De la începutul anului curent şi până în prezent au fost plantate 1.400 hectare cu copaci tineri. Productivitatea pădurii depinde de calitatea materialului semincer, de aceea aplicăm cele mai noi tehnologii de creştere a puieţilor”.

***

La Spitalul raional Noua Suliţă a început să funcţioneze cabinetul de cercetări endoscopice reînnoit, scrie publicaţia „Cuvântul Adevărului”. El a fost echipat cu utilaj performant video Pentax 3000, care dă posibilitate să fie depistată patologia canalului digestiv la stadiile timpurii şi să fie prevenite bolile oncologice. Şeful Administraţiei Raionale de Stat Noua Suliţă, Oleg Melniciuc, a precizat că în acest scop au fost alocate 2,5 milioane grivne. Iar medicul Victoria Romaniuc, care va lucra cu acest aparat performant, a urmat cursurile speciale.

***

La renumitul spital „Feofania” din Kiev a fost efectuată o operaţie unică, în rezultatul căreia din coşul pieptului unei paciente a fost înlăturată o tumoare de 4,5 kilograme. Este prima operaţie de acest fel în Ucraina. Procedura este destul de complicată, cu aplicarea unui utilaj deosebit  şi cere o calificare corespunzătoare a medicilor, a transmis Oficiul Preşedintelui.

***

Vinderea îmbrăcămintei uzate este în Ucraina o ramură care aduce venit în buget, a declarat în cadrul unei emisiuni la Postul de televiziune „Ucraina 24” preşedintele Asociaţiei „Distribuitori de haine Second-hand”, Vladislav Miasoedov. „Comerţul mondial cu îmbrăcăminte uzată constituie circa 4 miliarde dolari SUA pe an. Ucraina deţine locul al patrulea în ce priveşte folosirea îmbrăcămintei uzate. Este o ramură care aduce încasări în buget. Sunt plătite toate impozitele, se creează locuri de muncă. Şi totul este legal”, a explicat Vladislav Miasoedov.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий