Mozaic duminical

16 08 2020 LC site FOCUL OLIMPIC

 

La 18 septembrie, în incinta Palatului Central de Cultură din Cernăuți se vor întruni purtătorii torței cu focul olimpic pentru Jocurile Olimpice de Vară din 1980 de la Moscova. Atunci, cu 40 de ani în urmă, prin regiunea Cernăuți a trecut traseul olimpic. Purtătorii torței cu focul olimpic au primit ștafeta la hotarul cu Republica Moldova, la Mămăliga, ca apoi, a doua zi, să-l transmită la podul de peste Nistru sportivilor din regiunea Hmelnițki. Purtătorii torței cu focul olimpic și însoțitorii lor se schimbau la fiecare kilometru al traseului. Dreptul de a primi, a purta și a transmite focul olimpic l-au avut tinerii cu anumite merite sportive.

Întâlnirea de la Cernăuți a purtătorilor torței cu focul olimpic pentru Olimpiada-1980 este susținută activ de Consiliul orășenesc. Coordonatorii acestei acțiuni sunt veteranul sportului bucovinean, Vasyl Palagniuk, campionul mondial la atletică ușoară, Ivan Gheșko, jurnalistul emerit al Ucrainei, Ivan Agati, purtător al torței cu focul olimpic, fost membru al selecționatei RSSU  la atletică ușoară.

Printre fericiții purtători ai torței cu focul olimpic s-a numărat și românul Gheorghe Isac, fost jurnalist, în prezent antreprenor.

***

Lucrările în metal ale bucovineanului Roman Pereniuk sunt cunoscute peste hotarele Ucrainei. El a absolvit vestitul Colegiu de arte aplicative din Vijnița, specializându-se în prelucrarea artistică a lemnului. El a început să lucreze la giuvaergiul Kosteantyn Kravciuk, acesta dându-i de înțeles că menirea lui e alta. Roman Pereniuk  și-a amintit că  bunelul său a fost fierar, iar din metalul înfierbântat poți modela orice. Mai întâi maestrul a confecționat trandafiri din metal și aceasta l-a încurajat și inspirat. În curând Roman Pereniuk a participat la unul dintre cele mai renumite festivaluri ale fierarilor din Cehia, unde s-a ales și cu o oarecare experiență, dar și cu popularitate.

***

Mama poetului Ion Vatamanu, doamna Mărioara, și-a sărbătorit centenarul nașterii. Este o femeie stimată la Costiceni și mulți dintre admiratorii creației fiului ei, regretatului Ion Vatamanu, îi trec pragul casei să se închine în fața ei și să-i ureze sănătate, mulțumindu-i pentru faptul că a dăruit acestui neam un  fiu cu har poetic deosebit și un luptător pentru idealurile naționale. De asemenea, multe felicitări a primit doamna Mărioara cu prilejul acestui eveniment deosebit în viața ei.

***

Bucovina a demonstrat încă o dată că este un ținut al toleranței. La Cernăuți a fost deschis Centrul cultural islamic cu o moschee. Primul serviciu divin a fost oficiat de muftiul Said Ismaghilov. În cadrul festivităților a avut loc și lansarea cărții „Iluminiștii ucraineni și islamul”, scrisă de Solomia Vivcear din Lviv.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий