Muzicanţi de stradă adună bani pentru Armata Ucraineană

3 07 2022 F 3

La Cernăuți, muzicantul nevăzător, Mykola Dobrei, a adunat 15.000 grivne pentru truse de prim ajutor pentru militari. Repertoriul său include muzică ucraineană, cântece patriotice, transmite Audiovizualul public ucrainean, citat de Ukrinform.

„Mykola Dobrei, un locuitor nevăzător din Cernăuți, cântă pe străzile orașului pentru a aduna bani destinaţi Armatei Ucrainene. Bărbatul a ales muzică ucraineană cu mesaj patriotic. Pe parcursul a trei luni, Mykola a adunat 15 mii de grivne. Cu acești bani voluntarii au procurat medicamente, cu care au completat trusele expediate militarilor”, se arată în comunicat. Asupra acestui muzicant a influenţat cazul unui băiat refugiat, care îndeplinea mici servicii ale vecinilor săi contra plată și astfel a adunat bani pentru Forțele Armate.

Un alt muzicant de stradă, Evghen Peltek, transferă o treime din banii câștigați către Fondul de caritate „Rezistența Culturală” pentru necesităţile Forțelor Armate ale Ucrainei. De la începutul războiului la scară largă, muzicantul, bulgar de naţionalitate şi originar din regiunea Odesa şi aflat în vestul Ucrainei,   a trecut complet la limba ucraineană.

Evghen este pasionat de muzică încă din copilărie. El afirmă că nu a interpretat niciodată cântece rusești. În schimb, după 24 februarie, şi-a completat  repertoriul cu mai multe cântece în limba ucraineană. În timpul pandemiei de COVID-19, Evghen Peltek a fondat proiectul Busking, o platformă care reunește muzicieni stradali din toată Ucraina.

În cinci ani de activitate Evghen a vizitat 11 țări europene. Muzicantul a evoluat în multe oraşe din Ucraina. „Am un videoclip despre evoluările mele în Sumî, Cernighiv, Melitopol. Sper că după victorie voi merge în toate aceste orașe și voi cânta, așa cum am făcut înainte de război”, spune Evghen Peltek.

3 07 2022 F 4

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий