Muzicieni basarabeni, cântând serenade la Veneția

radu e violeta moldavia-2

Radu Zaplitnâi, vicepreşedinte al Asociaţiei gondolierilor din Veneţia, a fost ales reprezentant oficial al Fabricii de acordeoane „Guerrini”, responsabil de regiunea de Est a Europei. Originar din familia unui coregraf de balet din Chişinău, Radu a ajuns în Italia la începutul anilor 90. Aici a cunoscut-o pe viitoarea soţie, Violeta Grecu, cu care a format un cuplu şi un duet muzical perfect. Violeta Grecu este solistă de operă, cântă la pian, cobză, mandolină. Radu este un acordeonist virtuoz, scrie „Jurnal de Chișinău”.

După o pauză de opt ani, firma italiană de renume „Guerrini” a decis să-şi reia activitatea. La sugestia unui cunoscut, chişinăuianul Radu Zaplitnâi a decis să-şi încerce norocul în cadrul unui concurs de angajare în calitate de reprezentant al fabricii pentru Europa de Est. Și a reușit.

Muzicianul se dedică promovării și revenirii pe piaţă a acestui faimos instrument. Potrivit lui, în ultimii 30 de ani italienii au reuşit să meşterească instrumente de calitate foarte bună. Pe lângă această funcţie a sa, Radu continuă să fie managerul soţiei sale, Violeta Grecu. Ea a absolvit recent Conservatorul „Benedetto Marcello” din Veneţia. În această vară au susţinut un concert la Castelul Mimi. Se pregătesc de participarea la deschiderea Festivalului Mozart din Salzburg, Austria. Ambii soţi mai câştigă un ban în calitate de instrumentişti pe gondolele veneţiene. Totodată, participă la diferite evenimente culturale organizate de diaspora românească din Italia: concerte de muzică jazz, tango argentinian, musette francez etc. În regiunea San Marco din Veneţia, Radu gestionează toate activităţile legate de concertele de pe gondole. „Agenţiile de turism ne anunţă din timp ce solicitări de plimbări cu serenade sunt făcute, personal mă ocup de rezervări şi organizarea acestora”. La întrebarea, dacă ar putea vreodată să revină cu traiul în Republica Moldova, Radu afirmă că oricărui artist îi vine greu să creadă că ar putea rămâne pentru totdeauna în străinătate.

Добавить комментарий