Nadia Savcenko, aflată în închisoare, vrea să candideze la prezidențialele din Ucraina

inx960x640

Deputata Nadia Savcenko, încarcerată după ce a fost acuzată de autorităţi că plănuia o lovitură de stat şi un atentat în Rada Supremă, intenţionează să candideze la următoarele alegeri prezidenţale din Ucraina, planificate să aibă loc anul viitor, scrie rador.

Sora deputatei, Vera Savcenko, a subliniat în acest sens că este nevoie de sprijin financiar pentru ca Nadia să se poată înscrie în cursa prezidenţială. „Au mai rămas două luni pentru a strânge fonduri” – a menţionat Vera Savcenko, adăugând că, pentru sora sa, înscrierea în cursa prezidenţială este deja o chestiune de principiu. „La urma urmei, dacă Nadia își înregistrează candidatura pentru alegerile prezidenţiale, obține chiar și o anumită imunitate” – a adăugat Vera Savcenko.

La sfârşitul lunii trecute, Curtea Raională Pecersk din Kiev a decis ca Nadia Savcenko să rămână în arest preventiv până pe 30 decembrie 2018. Anterior anunţului făcut de instanţă, șeful adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Viktor Kononenko, a declarat că autorităţile au strâns toate probele necesare în dosarul deschis împotriva Nadiei Savcenko.

Potrivit acestuia, „nu pot exista dovezi suplimentare în această chestiune”. Nadia Savcenko riscă o pedeapsă cu închisoarea între 10 şi 15 ani sau chiar detenţie pe viață. Acest dosar penal împotriva Nadiei Savcenko a fost deschis la mai puţin de doi ani după ce a fost primită ca un erou naţional la întoarcerea din Rusia, unde a stat în închisoare între 2014 şi 2016.

Lasă un răspuns