NATO a aprobat declaraţia privind războiul în Ucraina

24 03 2022 IN 5

Șefii de stat și de guvern ai 30 de țări NATO au lansat o declarație în urma rezultatelor summit-ului de astăzi de la Bruxelles, în care și-au exprimat poziția cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, scrie „Evropeiska pravda”, cu referire la declarația liderilor Alianței Nord-Atlantice.

Liderii i-au cerut președintelui Putin să pună capăt imediat războiului și să retragă forțele militare din Ucraina, iar Belarus să oprească complicitatea acestuia. Ei au subliniat că Rusia trebuie să demonstreze că are o atitudine  serioasă în privința negocierilor prin impunerea imediată a încetării focului. Membrii NATO afirmă că Ucraina are un drept fundamental la autoapărare, așa că și-au sporit ajutorul și vor continua să ofere Ucrainei sprijin politic și practic.

„Aliații NATO vor continua, de asemenea, să ajute în domeniile securităţii cibernetice și apărării împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare”, se arată în comunicat. Liderii au subliniat că orice utilizare de către Rusia a armelor chimice sau biologice ar fi inacceptabilă și ar duce la consecințe grave.

În afară de aceasta, au promis că vor consolida pregătirea Alianței pentru amenințări chimice, biologice, radiologice și nucleare. Deciziile ulterioare vor fi luate la summit-ul de la Madrid.

Liderii au subliniat că au fost impuse sancțiuni ample împotriva Rusiei pentru a pune capăt războiului și au spus că țările Alianței rămân hotărâte să mențină o presiune internațională coordonată asupra Rusiei.

De asemenea, ei au cerut în mod special Chinei să susţină ordinea internațională și să se abțină de la sprijinirea eforturilor militare ale Rusiei în orice fel și să se abțină de la orice acțiune care ajută Rusia să evite sancțiunile.

Ca răspuns la acțiunile Rusiei, Alianța a decis să creeze patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia, mai comunică „Evropeiska pravda”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti

Добавить комментарий