NATO: Divergenţele dintre Ucraina şi Ungaria trebuie soluţionate în cadrul dialogului bilateral

Rose-Gottemoeller

Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Rose Gottemoeller, a declarat că nu există certitudinea că includerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind Legea educaţiei în Programul Național Anual de colaborare Ucraina-NATO va fi un pas suficient pentru soluționarea litigiului dintre Ucraina şi Ungaria, care a anunţat că va bloca aspiraţiile euroatlantice ale Kievului atâta timp cât partea ucraineană nu va modifica Articolul 7 din noua sa lege a învăţământului, care afectează drepturile minorităţilor naţionale.

„Observăm că Ucraina acţionează şi ne bucurăm că ați inclus recomandările Comisiei de la Veneția în Programul Naţional Anual, însă nu pot spune că acesta este un demers suficient pentru a soluţiona divergenţele şi că va satisface cerințele Ungariei. Aceasta este o chestiune care ţine de dialogul bilateral” – a explicat Rose Gottemoeller.

Secretarul general adjunct al NATO a remarcat că nu este de dorit ca problemele bilaterale să influențeze activitatea Alianței.

„Dar, uneori, se întâmplă şi astfel de lucruri. Întrucât NATO este construită pe principiul consensului, nu există o altă cale decât obținerea consimțământului tuturor aliaților” – a adăugat Rose Gottemoeller.

Agenția Rador

Lasă un răspuns