Negocierile tranzitului de gaze prin Ucraina s-a încheiat fără rezultate

60864ef3cee9b06790fbb248a21fa46c

Noua rundă de negocieri trilaterale între Rusia, UE şi Ucraina cu privire la tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei începând cu ianuarie 2020 s-a încheiat fără rezultate, dar va continua în noiembrie.

Ministrul rus al Energeticii, Aleksandr Novak, a menţionat că „Rusia este gata să lucreze după legislaţia europeană (adică în baza celui de-al treilea pachet energetic — «I.») şi, dacă va fi necesar, în baza acordului existent cu ajustări».

«Participanţii la procesul de negocieri sunt constructivi. În viitorul apropiat, vom continua contactele cu privire la elaborarea unor reguli acceptabile de interacţiune între operatorii sistemelor de transport al gazelor din Rusia şi Ucraina, vom studia metodologia de determinare a tarifelor pentru pomparea gazului pe teritoriul Ucrainei şi o vom analiza la capitolul competitivităţii», a menţionat Novak.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a recunoscut că «nu este mulţumit de rezultatele întrevederii».

«M-am pregătit pentru negocieri şi am sperat că părţile vor avea voinţă politică şi vom ajunge la un progres.

Se presupunea că viitorul contract de tranzit se va baza pe legislaţia UE, că politica tarifară se va baza, de asemenea, pe practica UE. Se presupunea că va fi stabilit volumul şi durata contractului viitor.

De asemenea, era planificat să discutăm litigiile dintre «Gazprom» şi «Naftogaz». Toate punctele au fost acceptate de partenerii ucraineni, care sunt gata să participe la consultări în baza propunerilor noastre.

Din păcate, la momentul de faţă, delegaţia rusă nu este pregătită pentru aceasta», a spus Sefcovic, exprimându-şi speranţa că încă rămâne posibilitatea de a ajunge la o soluţie echilibrată».

Într-un comunicat de presă al «Naftogaz» se menţionează că «Comisia Europeană a prezentat propuneri detaliate privind încheierea unui nou contract pe termen lung pentru tranzitul gazelor ruse pe teritoriul Ucrainei, iar partea ucraineană a susţinut aceste propuneri ca fiind constructive».

«Printre prevederile-cheie se numără încheierea unui nou contract de lungă durată şi fixarea volumelor de tranzit care să asigure funcţionarea sigură a sistemului ucrainean de transport de gazel.

Contractul trebuie încheiat cu noul operator al sistemului ucrainean de transport de gaze, care, de la 1 ianuarie 2020, va fi eliminat din grupul «Naftogaz».

În acelaşi timp, relaţiile dintre operatorul sistemului ucrainean şi «Gazprom» trebuie să se bazeze pe cerinţele legislaţiei energetice europene, pe care Ucraina le pune în aplicare în calitate de membru al Comunităţii Energetice», se arată în comunicat.

Preşedintele Consiliului de conducere al «Naftogaz», Andrei Kobolev, a menţionat că «anume pe aceste principii «Gazprom» lucrează cu toţi contraagenţii săi din Uniunea Europeană».

De asemenea, el şi-a exprimat încrederea că tranziţia la regulile europene general acceptate va simplifica esenţial activitatea companiei ruse cu Ucraina».

Următoarele consultări în formatul trilateral Rusia-UE-Ucraina vor avea loc la sfârşitul lunii noiembrie 2019.

Добавить комментарий