Netanyahu: Israelul nu este „stat pentru toţi cetăţenii săi”

EUZMJ53K6JEFHFKXGUIJY2EYGU

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat faptul că Israelul nu este statul-naţiune „pentru toţi cetăţenii săi”, ci „numai pentru poporul evreu”, excluzând populaţia arabă a ţării, în plină campanie pentru alegerile legislative din 9 aprilie.

Netanyahu a reacţionat pe contul său de pe Istagram la o polemică declanşată de afirmaţiile făcute anterior pe o reţea de socializare de actriţa de comedie Rotem Selah. El a evocat de asemenea acest subiect în deschiderea şedinţei săptămânale a cabinetului său. Actriţă şi manechin foarte popular, Rotem Selah a scris un text în apărarea drepturilor minorităţii arabe, care reprezintă 17,5% din populaţie, afirmând că „statul Israel este stat pentru toţi cetăţenii săi”. Benjamin Netanyahu a reacţionat declarând că toţi cetăţenii, inclusiv arabi, se bucură de drepturi egale, dar a reamintit existenţa unei legi controversate, adoptată anul trecut, potrivit căreia Israelul este statul naţiune al poporului evreu.

„Israelul nu este statul pentru toţi cetăţenii săi, întrucât potrivit legii fundamentale asupra naţiunii pe care am adoptat-o, Israelul este statul-naţiune al poporului evreu şi numai al poporului evreu”, a scris Netanyahu.

„Aşa cum aţi scris, nu există nicio problemă cu cetăţenii arabi din Israel. Aceştia au aceleaşi drepturi ca noi şi guvernul Likud a investit mult mai mult în sectorul arab decât orice alt guvern”, a adăugat el, referindu-se la partidul său de dreapta.

Netanyahu a fost acuzat de opoziţie că i-a diabolizat pe arabii israelieni înainte de alegeri, în scopul de a creşte rata de participare a alegătorilor de dreapta. Dreapta afirmă din partea sa cu regularitate că deputaţii arabi israelieni sunt agenţi ai cauzei palestiniene.

Lasă un răspuns