Nici o pandemie nu poate anula drepturile omului

10 12 2020 LC IST 1

Istoricul zilei: 10 decembrie

La 10 decembrie, în întreaga lume este marcată Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

Data a fost aleasă pentru a onora adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a ONU, la 10 decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului, prima exprimare globală a drepturilor omului și una dintre primele realizări majore ale noii organizații a Națiunilor Unite.

Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului a avut loc la plenara 317 a Adunării Generale, la 4 decembrie 1950, când Adunarea Generală a declarat Rezoluția 423, prin care invita toate statele membre, precum și orice alte organizații interesate să sărbătorească această  zi.

Ziua este marcată în mod normal atât de conferințe și reuniuni politice la nivel înalt, cât și de evenimente culturale și expoziții care se ocupă cu probleme legate de drepturile omului.

Tema din anul 2020 a Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului este „Restabilirea eficientă,  asigurând apărarea drepturilor omului”, legată de pandemia de COVID-19.  Ea este orientată la necesitatea unei restabiliri mai eficiente pe contul asigurării rolului central al drepturilor omului în acţiunile întreprinse în această direcţie.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

10 12 2020 LC IST 2

Добавить комментарий