Noi măsuri de control la intrarea în spațiul Schengen

NDQ2YmU2ZDBkYmNiZjMwZjYzM2I5ODg5YmUyNDY5.thumb

Consiliul European a adoptat luni, regulamentul privind un sistem de intrare/ieșire și regulamentul de modificare a Codului frontierelor Schengen în legătură cu Sistemul de intrare/ieșire, informează un comunicat al Consiliului UE remis CaleaEuropeana.ro.

Acest sistem va înregistra informații privind intrarea, ieșirea, precum și refuzul intrării, cetățenii cu drept de circulație fără viză (cum ar fi Republica Moldova și Ucraina), care traversează frontierele externe ale spațiului Schengen.

În acest context, Andres Anvelt, ministrul de interne al Estoniei, țara ce deține președinția rotativă a Consiliului, a declarat că un control strict al frontierelor externe este esențial pentru buna funcționare a spațiului Schengen. Sistemul de intrare/ieșire va contribui la îmbunătățirea controalelor la frontierele externe, la o mai bună identificare a persoanelor care depășesc termenul legal de ședere și la consolidarea luptei împotriva terorismului.

Potrivit autorilor proiectului, noul sistem va contribui la reducerea timpului necesar pentru verificările la frontieră și îmbunătățirea calității acestor verificări, prin calcularea automată a șederii autorizate pentru fiecare călător, va asigura identificarea persoanelor care depășesc termenul legal de ședere și va contribui la consolidarea securității interne și a luptei împotriva terorismului, permițând autorităților de aplicare a legii accesul la istoricul călătoriilor.

Consiliul și Parlamentul European trebuie acum să semneze regulamentul adoptat. După semnare, textul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare 20 de zile mai târziu. eu-LISA, împreună cu statele membre, este așteptată să înceapă instituirea noului sistem, care ar trebui să fie operațional până în anul 2020.

Lasă un răspuns