O clasă de dansuri populare la Dinăuți

Bunăoară, dacă unii tineri evită dansurile populare sau meșteșugul și arta strămoșească, spunând că demult nu mai sunt la modă „vechiturile străbuneilor”, un grup de tineri din satul Dinăuți ne demonstrează că, în realitate, lucrurile stau altfel.

foto-2Vorbim despre talentatul conducător artistic al Ansamblului folcloric „Bucuria”, Sergiu Reabco, care a mărturisit ziarului „Liber­tatea Cuvântului”, că de mic copil a fost ademenit de flacăra ine­puizabilă și de vigurozitatea dansului popular.

– Dansul popular mi-a fost întotdeauna drag. Făcând studiile la Chișinău, eram solistul ansamblului „Struguraș” al Universității de Stat din Moldova. Când m-am întors la baștină, am devenit membru al ansamblului „Busuioc Moldo­ve­nesc”, care era condus de către bunelul meu, Vasile Reabco. La 15 decembrie 2010 am hotărât să înființez un alt ansamblu de amatori, cu scopul de a promova nestematele valori folclorice în rândul tinerilor din localitate. M-am consultat cu câțiva prieteni și ei au fost de acord să mă sprijine. Astfel a apărut ansamblul amatoricesc „Bucuria”, care până-n prezent are 124 de dansatori, unii chiar sunt copii la grădiniță. Sper, că prin activitatea ansamblului nostru, prin dansul nostru fermecător să încălzim sufletele tuturor oamenilor buni şi mândri de rădăcina lor.

La 30 noiembrie curent, din inițiativa lui Sergiu, în localitatea Dinăuți, pe lângă Casa de cultură, în scopul promovării și perpetuării dansului popular în rândul copiilor și tineretului, a fost inițiată o clasă de dans. În mare măsură acest lucru a fost sponsorizat de către un grup de părinți și de unii locuitori ai satului. Un ajutor parțial a acordat și primăria localității.

După încheierea ceremoniei de inaugurare, a urmat un concert de excepție, plin de măiestrie şi profesionalism. Au fost prezenți mulți oameni din localitate, raion și din regiune. La fel au acceptat invitația oaspeții din România (interpreta cântecelor populare Liliana Ursache și Ansamblul „Flori Vicovene”), Republica Moldova (coregrafii de dansuri populare: Dumitru Roibu, Dana Cebotari, Felicia Rotaru și Vadim Ibrian) și  din Letonia (profesorul coregraf Cristina Feina și soțul ei Aigers).

Comisia de atestare, compusă din reprezentanți al Depar­ta­men­tului pentru Cultură al Admi­nistrației Regionale de Stat, pentru perfor­manța artisitică și diversitatea repertoriului a conferit ansamblului amatoricesc de dansuri „Bucuria” titlul de „Ansamblu artistic popular”.

Prin intermediul săptămânalului nostru Sergiu Reabco a ţinut să mulţumească celor prezenți la inaugurarea clasei şi s-a adresat tinerilor cu chemarea să nu se îndepărteze de folclor, pentru că muzica, dansul şi tot ce este strămoşesc aduc bucurie și satisfacție în sufletele oamenilor.

Добавить комментарий