O comunitate aparte — „Bărboșii” din Ucraina (VIDEO)

F9D462B3-63E2-4081-8304-66C6FFE15AC5_w1023_n_r1_s

În satul Dobroslav din regiunea Odesa locuiește cea mai mare familie din Ucraina. Performanța este atestată de Cartea Recordurilor Guinness. Persoana cea mai vârstnică din această familie se numește Pavel Semeniuk. El are 300 de urmași direcți, iar cu altele 700 de persoane este în relații de rubedenie. Din cei peste 6000 de locuitori ai satului Dobroslav, fiecare al șaselea poartă numele de familie Semeniuk.

„Țin minte toți nepoții, dar strănepoții sunt peste 200 la număr – nu-i pot ține minte.”

Cu Pavel Semeniuk a discutat corespondentul postului Radio Svoboda, Serghei Ivanov, care a realizat un documentar despre el și familia sa. Comunitatea din care face parte Pavel Semeniuk nu este una obișnuită. El este liderul așa-numiților „creștini evanghelici sioniști”, cărora în popor li se spune „Бородачи” sau „bărboșii”, din cauza că bărbații din comunitate poartă barba stufoasă. Iată cum explică Pavel Semeniuk obiceiul:

„Înțelegi, este o poruncă sfântă. Nu distrugeți marginile bărbii, este scris negru pe alb! Dar capul mi-l tund chilug.”

Regulile acestei comunități sunt stricte, înrădăcinate în religie. Creștinii evanghelici sioniști refuză să folosească orice metode de contracepție. Ei consideră că sunt obligați să crească atâtea odrasle, câte le vrea Dumnezeu. Copiii lor nu merg la grădiniță, iar tinerii sunt descurajați să obțină studii superioare. Ei încep să lucreze de când pot ține hârlețul în mână, zice unul dintre adolescenții din comunitate:

„De la 15-16 ani [începem să muncim]. Terminăm clasa a 9-a și mergem la muncă alături de părinți, la construcții.”

Bărboșii îi tratează cu multa precauție pe străini, deoarece nu oricine ar putea sa înțeleagă tabieturile lor. Chiar și preferințele lor culinare sunt foarte speciale. Toată mâncarea este făcută din produsele crescute în gospodărie. De exemplu, sunt interzise carnea de porc, carnea de cal și iepure, spune unul dintre localnici:

„Tot ce avem punem la înghețat, să ne ajungă pe mai mult timp. Aici avem salamurile pe care preparăm singuri. Din magazin nu cumpărăm mâncare și nimănui nu-i recomandăm să o facă.”

Creștini evanghelici sioniști sunt urmașii lui Ivan Murașko care a înființat comunitatea care a apărut în anii ‘30 ai secolului trecut, pe teritoriul regiunii moderne Rivne. Acolo bărboșii au încercat să construiască Noul Ierusalim, însă fără succes.

Din cauza tradițiilor și a ritualurilor specifice, deseori sunt tratați ca o sectă. Localnicul Fiodor Marciuk spune că e vorba de niște clișee de pe timpul sovietic, când erau incomozi pentru regim.

„Li se interzicea să se roage lui Dumnezeu. Nu mergeau la lucru sâmbătă, așa că nimeni nu s-a alăturat fermelor colective. Nu au vrut să se alăture Armatei Roșii, nu au vrut să lupte… Nu putem lua arme în mâini, înțelegi? Și pentru asta am fost persecutați.”

Căsătoria în comunitate se încheie o dată și pentru totdeauna, adică divorțurile sunt categoric interzise. Se recomandă ca nunta să aibă loc înainte de împlinirea majoratului, iar mirele și mireasa trebuie neapărat să fie sioniști, explică Pavel Semeniuk:

„De ce să te căsătorești cu cineva care nu ne împărtășește credința? În sufletul lui nu este semănat nimic, deci nimic nu va crește.”

Creștinii evanghelici sioniști spun că niciodată nu și-au impus credința nimănui, ba dimpotrivă. Din cauza trecutului tumultuos, au învățat să-și țină închisă comunitatea. Atâta timp cât Pavel Semeniuk este în viață, sătenii se simt obligați să respecte cu strictețe poruncile călăuzitoare. Ce se va întâmpla în viitor este la discreția lui Dumnezeu, spun membrii familiei Semeniuk.

Sursa: Europa Liberă

Добавить комментарий