O controversată lingvistă ucraineană despre vorbitorii de limba rusă: „Nu trebuie să le oferim educație, nici locuri de muncă”

farion

Iryna Farion, o controversată lingvistă ucraineană și totodată fostă parlamentară din partea partidului naționalist „Svoboda”, susține că problema lingvistică din Ucraina poate fi rezolvată doar prin intermediul ierarhiei sociale. În opinia ei statul nu trebuie să le ofere educație și nici locuri de muncă cetățenilor ucraineni vorbitori de limba rusă. O astfel de opinie a fost exprimată de Farion în cadrul talk-show-ul „Protylejnyi Poglead” (Punctul de vedere opus), scrie gazeta.ua.

„Nu trebuie să le oferim educație, nici locuri de muncă… vor ciripi momentan în limba ucraineană. Trebuie să ignorăm limba rusă… În Ucraina sunt toate condițiile necesare pentru a învăța limba de stat. Așa-numiții ucraineni vorbitori de limbă rusă – haholi și maloruși – atunci când ajung în America, repede stăpânesc limba engleză, în Polonia – poloneza și în Cehia – limba cehă. În patria lor, plămădită cu sângele părintesc, ei refuză să vorbească în limba lui Șevcenko”, a spus Farion.

Lingvista este de părere că ucrainenii înșiși trădează limba lor.

„Înainte de a apela la factori externi, trebuie să privim ce se întâmplă în țară noastră. Ceea ce a introdus Grinevici (Ministrul ucrainean al învățământului) în legea învățământului superior este o catastrofă. Aceasta a introdus dreptul la testare în limba minorităților naționale. În opinia mea, ministrul Învățământului nu este alt ceva decât un „ministru al minorităților naționale”, a mai adăugat Farion.

Lasă un răspuns