O doină de jale răsună în Valea Siretului, îl deplânge pe Dragoş Tochiţă…

22 06 2022 F 1

În ziua solstiţiului de vară a urcat la ceruri sufletul lui Dragoş Tochiţă, un mare animator al vieţii culturale a românilor nord bucovineni. În cei 82 de ani de viaţă pământească vrednicul gospodar din Pătrăuţii de Sus, a reuşit să realizeze multe planuri interesante, afirmându-se ca un neobosit folclorist. A absolvit Şcoala cultural-educativă din Cernăuţi (actualmente Colegiul de arte „I. Vorobchievici”) şi a activat în calitate de director al Casei de cultură din satul său natal în decursul a opt ani. Apoi s-a angajat muncitor la  Fabrica de cherestea din Ciudei, unde a lucrat mai mult de un sfert de veac, totodată învăţând prin corespondenţă şi la Colegiul Silvic din Storojineţ. Însă muncitorul Dragoş Tochiţă nu s-a lăsat de viaţa culturală. Chiar în anul când a părăsit postul de director al Casei de cultură a creat Ansamblul etnografic „Ciobănaşul” din Pătrăuţii de Sus. Iar în timpul liber, cu bicicleta a colindat toate satele româneşti din Valea Siretului, culegând folclor. L-au pasionat în mod deosebit obiceiurile şi datinile sărbătorilor calendaristice de iarnă şi an de an venea cu un pluguşor scris de el la redacţiile publicaţiilor româneşti de la Cernăuţi şi la redacţia ziarului raional „Meleag natal” din Storojineţ, la radio şi televiziune. Este şi autorul mai multor cărţi, scrise în perioada 1998-2013, când deja era pensionar: „Românii de pe Valea Siretului Mic, jertfe ale stalinismului – participanți la rezistența sovietică”, „Folclor bucovinean de pe Valea Siretului Mic”, „Români de pe Valea Siretului de Sus, jertfe ale ocupației nordului Bucovinei”, „O vatră a românismului – Pătrăuții de Sus” (File de răboj), „De la lume adunate și înapoi la lume date”, „Culegere de folclor din Pătrăuții de Sus și Pătrăuții de Jos”, „Folclor bucovinean de pe Valea Siretului Mic”,  „Pătrăuții de Sus și oamenii săi”, „Alte obiceiuri folclorice de pe Valea Siretului Mic”, „Pagini din istoria și cultura Bucovinei”, „Crâmpeie de amintiri din toate perioadele vieții mele”.

Odată cu crearea Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi (1989), Dragoş Tochiţă devine un participant activ al vieţii cultural-naţionale a românilor nord bucovineni, este ales preşedintele Filialei din Pătrăuţii de Sus a Societăţii, precum şi membru al Societăţii „Golgota”. A fost ales de mai multe ori deputat în Consiliul sătesc Pătrăuţii de Sus. A fost menţionat cu mai multe distincţii în România, inclusiv cu  „Crucea Națională de Cavaler –Serviciul Credincios Clasa I” din partea președinției României în 2000.

Colectivul publicaţiei „Libertatea Cuvântului”, prieten al căruia a fost Dragoş Tochiţă, se alătură la condoleanţele semnate de  Prezidiul Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți,  exprimând sincere condoleanțe familiei și rudelor defunctului. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în Împărăția Sa. Fie-i luminoasă amintirea, precum luminoase sunt creaţiile folclorice pe care el le-a adunat, an de an, pe această „gură de rai” numită Valea Siretului.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberi.com

 

Добавить комментарий