O performanţă de invidiat

_01-16 - Copie

Devid MUNTEANU, descendent dintr-o familie mixtă – tatăl român, iar mama ucraineancă, practicând două genuri de sport destul de complicate – pankration şi MMA, a reuşit în decursul a trei ani să câştige medalii de toate probele la competiţiile naţionale, europene şi mondiale. Şi, pe lângă toate acestea, învaţă concomitent la două instituţii – la Şcoala tehnico-profesională superioară de radiotehnică şi diagnosticare computerizată din Cernăuţi şi la Facultatea de educaţie fizică şi sport a Universităţii Naţionale „Iu. Fedkovyci”.

Rar care tânăr nu se visează sportiv. Iar sportul îi alege pe cei mai puternici, mai dibaci şi neapărat, cu fire înnăscută de luptător. Devid Munteanu a decis să se ocupe serios cu sportul mai târziu decât alţii – la vârsta de 14 ani. L-a rugat să-l ajute pe tatăl său – om de afaceri în regiune. Domnul Nico Munteanu, născut înRomânia, laBacău,şi-a găsit ursita în nordul Bucovinei, la Mihalcea, sat din preajma Cernăuţiului. Împreună cu soţia, doamna Pionia, „au crescut băieţi şi fete”, vorba cântecului, iar Devid e deosebit: harnic, ascultător, modest şi ambiţios, în sensul pozitiv al cuvântului. Şi atunci când i-a cerut tatălui susţinerea, domnul Nico a înţeles că fiul a pus la cale ceva foarte serios. L-a dus la antrenorul Iuri Nakonecinyi de la Clubul sportiv „Golden Pankration”. Devid, care dispune de toate capacităţile pentru pankration şi MMA, a acceptat să se înscrie în secţie, ştiind foarte bine că acestea nu sunt genuri de sport olimpice. Deci, afirmaţia că orice sportiv pretinde să fie campion olimpic nu se potriveşte pentru Devid Munteanu.

16998082_105484369980290_5300582654108457626_n

Pentru un sportiv, pasionat de pankration şi MMA, cea mai prestigioasă este participarea la Campionatul mondial.

– Am reuşit să particip la două Campionate mondiale – în 2016, la cel din Georgia, iar anul acesta – la cel din Rusia. La ambele am ocupat locul trei, fiind medaliat cu bronz, povesteşte Devid. La Campionatul european am obţinut două medalii – de argint şi de bronz.

Screenshot_2

– Anul acesta Devid a câştigat Campionatul Ucrainei la MMA, îl completează pe fecior domnul Nico. Când a devenit de trei ori campion al Ucrainei, m-am convins că am în familie un sportiv adevărat. Dimineaţa, la orele cinci e deja în picioare. Aleargă în satul vecin, Cameana, unde face exerciţii pe terenul sportiv de acolo şi după dejun pleacă la învăţătură, iar după lecţii urmează antrenamentele.

– Înainte de competiţii avem câte două antrenamente zilnic, în afară de duminică, accentuează campionul Ucrainei, Devid Munteanu. Dar, un asemenea orar îmi este pe plac.

Screenshot_3

Tânărul Devid îşi apreciază filozofic cariera sportivă:

– Statul susţine numai genurile de sport olimpice. Noi, cei de la pankration şi MMA, nu primim nici un fel de premii, chiar dacă pieptul este plin de medalii. Pentru mine sportul este o pasiune a tinereţii, tind să am în viaţă o profesie întrebată, utilă şi pe placul sufletului. Şi, desigur, o performanţă în muncă la fel ca cea din sport.

Vasile Carlașciuc

Lasă un răspuns