O placă comemorativă în memoria compozitorului Carol Miculi, instalată la Cernăuți (FOTO)

streetKM02

Duminică, 9 iunie a.c, a fost inaugurată placa comemorativă în memoria compozitorului armeano-polono-român Carol Miculi, instalată pe fațada imobilului, de pe străzile C. Miculi și Sholom Aleichem din orașul Cernăuți.

Cheltuielile pentru executarea şi instalarea plăcii comemorative au fost acoperite din contul comunității armene din Bucovina.

Mikuli s-a născut  pe la Cernăuți într-o familie armenească. El a studiat mai întâi medicina la Viena, dar în 1844 a plecat la Paris unde a fost student al lui Frédéric Chopin la cursurile de pian și al lui Napoléon-Henri Reber la cursurile de compoziție.

S-a întors în țară în 1847, înaintea de începerea Revoluției din 1848. După ce s-a făcut cunoscut ca pianist în cursul concertelor organizate în mai multe orașe din Austria, Rusia și România, în anul 1858 a devenit director artistic al Conservatorului din Lemberg. În 1888 a demisionat din conducerea orchestrei și a fondat o școală privată.

Printre elevii său s-au numărat Moriz Rosenthal, Raoul Koczalski, Aleksander Michałowski, Jaroslaw Zieliński, Kornelia Parnas, Rudolf Schwarz, Mieczysław Sołtys și Ciprian Porumbescu. El este cel mai bine cunoscut ca editor al lucrărilor lui Chopin. Dover Publications publică în mod curent reeditări ale edițiilor sale din 1879 ale muzicii de pian compuse de Chopin, publicate inițial de F. Kistner (Leipzig). Scopul lui, după cum se menționează în prefața ediției, a fost de a oferi ediții mai fiabile. El a folosit mai multe surse verificate, cele mai multe dintre acestea fiind scrise sau corectate de însuși Chopin. Edițiile sale ale compozițiilor lui Chopin au fost publicate pentru prima oară în America în anul 1895.

Mikuli a luat, de asemenea, note detaliate ale lui comentariilor făcute de Chopin în lecții și i-a intervievat pe martorii la interpretările lui Chopin. Timp de mulți ani el a fost privit ca autoritatea primară cu privire la Chopin și remarcile sale despre compozițiile lui Chopin au fost adesea citate de biografi.

Karol Mikuli a murit în Lemberg, care făcea parte pe atunci din Austro-Ungaria (în prezent orașul Lviv ), și este înmormântat în Cimitirul Łyczakowski . Pe peretele catedralei armene din Lviv se află o placă comemorativă cu imaginea sculptată a artistului.

Karol_Mikuli_2019_17 Karol_Mikuli_2019_04 Karol_Mikuli_2019_03

Lasă un răspuns